moderno oružje

Zašto Ukrajinci toliko žele njemački tenk Leopard 2?

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 24.01.2023 18:21
  • Objavljeno 24.01.2023 u 17:28
Tenk Leopard 2

Tenk Leopard 2

Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajina vapi za njemačkim tenkovima Leopard 2 jer vjeruje da bi tim oružjem preokrenula rat u svoju korist. Što Leopard 2 čini toliko poželjnim oružjem?

Do sada se Ukrajina uglavnom oslanjala na tenkove T-72 iz sovjetskog doba. Neke od njih zarobili su i od ruskih trupa. No za preokret na ratištu joj je potrebno modernije oružje. Vlada u Kijevu zato već dulje vrijeme zahtijeva međunarodne isporuke borbenih tenkova, a od Njemačke posebno borbene tenkove tipa "Leopard 2". Model je tehnički superiorniji od ruskih tenkova, piše Deutsche Welle.

Ukrajincima su tenkovi "Leopard 2" potrebni za probijanje neprijateljskih linija u, već neko vrijeme, prilično statičnom rovovskom ratu.

„Tenkovi su nam potrebni kako bismo spasili našu energetsku infrastrukturu, kako bismo spasili Ukrajince od zločina", naglasio je nedavno ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tijekom posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock istočnoj Ukrajini. Kuleba je povećao i pritisak na Nijemce da što prije odobre isporuku traženih tenkova.

"Što dulje traje ova odluka, to će više ljudi umrijeti zbog nedostatnog naoružanja ukrajinske vojske", rekao je ukrajinski političar.

Ukrajina je od samog početka u potpunosti ovisna o zapadnom naoružanju i streljivu. Njemačka je doduše već isporučila pokretne haubice i oklopna vozila Gepard i Marder.

No zbog čega je upravo Leopard 2 toliko poželjan? Ovaj, oko 60 tona težak i 10 metara dug tenk se smatra jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu: trenutna verzija glavnog borbenog tenka je "Leopard" 2 A7" isporučuje se od 2014. Njemačka tvrtka Krauss-Maffei Wegmann proizvela je više od 3500 tenkova Leopard 2 od početka proizvodnje 1978.

Njegovo glavno naoružanje je top s tzv. glatkom cijevi od 120 mm. Njegova najveća borbena udaljenost je 5000 metara i u stanju je otvarati vatru kako u mirovanju tako i u pokretu. Prema Bundeswehru, prednosti "Leoparda" leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i pokretljivosti. Dostiže brzine do 70 km/h a pokreće ga relativno ekonomični motor koji koristi dizel.

I upravo je sposobnost otvaranja vatre u kretanju pa čak i u kretanju unazad, ono što Leopard, ali i druge moderne tankove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leclerca čini superiornim.

Bloomberg: Njemačka će odobriti slanje tenkova u Ukrajinu

Njemačka će Poljskoj odobriti slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini, javio je u utorak poslijepodne Bloomberg pozivajući se na dobro upućene izvore. U vijesti se navodi da će Njemačka Poljskoj sutra dati odobrenje za slanje tenkova u Ukrajinu. Podsjetimo, ranije danas Njemačka je zaprimila zahtjev Poljske za slanje tenkova u Ukrajinu. 

„Ovi tenkovi mogu otvarati vatru i dok se kreću punom brzinom. To ruski tenkovi, poput recimo T90, ne mogu", kaže Ralf Raths, specijaliziran za vojnu povijest i direktor njemačkog muzeja tenkova. Osim toga, kako kaže ovaj povjesničar, Leopard je pouzdan i lagan za održavanje. Osim Njemačke, trenutno ga koristi još najmanje 14 zemalja u raznim prilagođenim varijantama.

Zašto su sada sve oči uprte u Berlin? Ne radi se samo o tome da Njemačka sama izvozi tenkove Leopard. Na nove narudžbe bi se, kako su poručili u Krauss Maffei Wegmannu, ionako čekalo godinama. Prema tvrdnjama tvrtke Rheinmetall, koja također sudjeluje u proizvodnji tenkova, čak i ponovno osposobljavanje rabljenih Leoparda traje i do godinu dana.

Postavlja se i pitanje i koliko tenkova Leopard Bundeswehr uopće posjeduje. Neke statistike govore o 220 komada, ali čak je i novi ministar obrane Boris Pistorius odmah nakon preuzimanja dužnosti prošlog tjedna prvo naložio da mu se dostavi točan popis i raspoloživost traženih tenkova. Prema nekim starijim popisima, Bundeswehr bi trenutno mogao odmah prepustiti 19 tenkova koji inače služe za obuku.

No svoje Leoparde Ukrajini ne smiju prepustiti niti zemlje koje ga posjeduju. Prema njemačkim zakonima je naime i zemljama koje već posjeduju ove tenkove i voljne su ih prepustiti Ukrajini, za prosljeđivanje u treće zemlje potrebna dozvola Berlina. A upravo oko ovog pitanja se njemačka vlada, na nerazumijevanje Poljske i Finske koje bi rado prepustile svoje tenkove Ukrajincima, dvoji.

  • +5
  • +2

Tenkovi Leopard 2

Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

No, kako objašnjava ministar pravosuđa Marco Buschmann, kao i kod drugih isporuka oružja, Njemačka s isporukom borbenih tenkova ne bi pod svaku cijenu, prema međunarodnom pravu, automatski postala sudionica u ratu. "Ukrajina je u pravu jer vodi samoobrambeni rat. Prema međunarodnom pravu, Njemačka smije isporučivati ​​oružje Ukrajini. To nas ne čini stranom u ratu. Bez obzira na to o kakvom se oružju radi", rekao je Buschmann.

Kada je Boris Pistorius imenovan ministrom obrane, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier jasno je dao do znanja da Njemačka nije u ratu, ali da sada „moramo reagirati na prijetnje koje su i nama upućene".Pistorius je ranije govorio o tome da je Njemačka neizravno uključena u rat. Neovisno o isporukama oružja, zapadni saveznici Ukrajine uvijek iznova ističu da sami nisu strana u ratu. Države obrambenog saveza NATO-a nisu izravno vojno uključene u sukob i to stanje žele zadržati.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!