RAT TAJNIH SLUŽBI

Putin obnavlja KGB?

02.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Ruska se obavještajna zajednica u 2010. godini dobrano izblamirala nakon što je FBI ljetos u simultanoj operaciji diljem SAD-a uhitio deset agenata ruske Inozemne obavještajne službe (SVR)

Do današnjih dana ruske medije pune priče o razotkrivenim špijunima koji u Rusiji na razne načine pokušavaju započeti novi život; glavnina pažnje i dalje je poklonjena atraktivnoj Anni Kušenko (Chapman), koja se odnedavno ubacila u politiku. Na liniji Kremlja, naravno.

Premda je premijer Vladimir Putin, bivši KGB-ov špijun u Istočnoj Njemačkoj, javnim počastima dočekao deportirane razotkrivene špijune, mediji i dalje pišu o dubokoj kompromitaciji njihovih poslodavaca, SVR-a. Novi skandal dogodio se u studenome, kada je Tajland izručio SAD-u Viktora Buta, sumnjivog biznismena kojeg se, osim međunarodne trgovine oružjem, sumnjiči i za suradnju sa SVR-om.

Britanski mediji pišu da Putin namjerava ponovno objediniti SVR i unutarnju Federalnu službu sigurnosti (FSB). Zadnji put te su dvije agencije bili ujedinjene u Sovjetskom Savezu i zvale su se KGB

Razdvojio ih je prvi predsjednik samostalne Rusije Boris Jeljcin, želeći smanjiti moć i utjecaj tajnih službi, kako na rusku politiku, tako i na društvo u cjelini.

Putin je krajem 90-ih bio šef FSB-a, a rašireno je mišljenje da je ta služba postala ključna poluga njegove kasnije predsjedničke vlasti. Navodno je dozvolio FSB-u da provodi akcije i u inozemstvu, pa se dogodilo preklapanje u ingerencijama između dvije agencije. Ruski mediji proteklih su godina pisali o obračunima u kojima su stradavali SVR-ovi suradnici za svojeg boravka u Rusiji: agencija Rosbalt pisala je o preko 30 nerazjašnjenih provala u stanove SVR-ovaca i napada na same agente, odnosno članove njihovih obitelji. U nekim slučajevima, piše Rosbalt, uzrok pritiska bili su i paralelni biznisi koje su pokrenuli SVR-ovi suradnici. Posljedica svega su, navodno, sve učestaliji prebjezi ruskih špijuna koji se u domovini ne osjećaju sigurno.