kritike se nižu

Pusić: Tajming poziva predsjednice Putinu je katastrofalan

23.03.2018 u 12:41

Bionic
Reading

Nakon prozivki iz SDP-a, zbog poziva Putinu da dođe posjetiti Hrvatsku, kritike na račun predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović stigle su i od bivše šefice diplomacije GLAS-ove Vesne Pusić

Teško mi je razumijeti potez predsjednice, kazala je Pusić novinarima u Saboru.

'Mislim da smo već došli u fazu u kojoj se nadamo da je to samo nespretnost, slučajnost, nekoordiniranost i nepostojanje zajedničke vanjske politike, a ne da je to neki zaista poseban projekt. Kad Europsko vijeće, na kojem je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove kćeri kemijskim oružjem na, dakle, teritoriju jedne članice Europske unije, s kojom će EU sigurno i ubuduće tijesno surađivati, najgori je trenutak za upućivanje takvog poziva. Naravno da je Rusija važan partner svim zemljama Unije i da je važno održavati odnose. Ali, važno je imati i neko samopoštovanje kao Europa, zajedništvo kao Europa. Hrvatska nema druge saveznike prvog kruga, da tako kažem, osim zemalja Europske unije. Tih se saveznika trebamo držati i onda će nas i velike sile respektirati', poručila je Pusić.

Grabar-Kitarović dovela je Hrvatsku u nezgodnu situaciju. 'Ovo nije bilo sukreirano s Vladom, a trenutak je bio katastrofalan, pogrešan. Čak me i manje zanima odnos predsjednice i Vlade, to je njihov problem, zanima me slika zemlje koja se šalje prema van, a koja je u najmanju ruku nespretna, ako ne i potpuno negativna. S druge me strane počinje i brinuti i ova druga dimenzija. Dosad smo sve to tretirali kao nespretnost, rivalstvo između predsjednice i Vlade, a sad se nadamo da je to samo to, a ne nešto opasnije', kaže Pusić.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Podsjetimo, predsjednica je jučer pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Hrvatskoj, no gotovo istovremeno se u Bruxellesu na sjednici Europskog vijeća raspravljalo o trovanju bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, za kojeg ta država krivi Rusiju. Na sastanku su članice EU oštro osudile Rusiju, a neke zemlje razmatraju protjerivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih veleposlanika.

'Hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovorati o tome kako će se postaviti', izjavio je u petak rano ujutro u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.