NOVA SITUACIJA NAKON NAPADA

Plenković o predsjedničinom pozivu Putinu u Hrvatsku: Vjerojatno se radilo o prigodnom razgovoru

23.03.2018 u 07:49

Bionic
Reading

Prije početka sjednice Europskoga vijeća u četvrtak predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je na pitanje o pozivu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, s obzirom na situaciju nakon napada u Ujedinjenoj Kraljevini

Predsjednik Vlade izrazio je pretpostavku da je taj poziv dio dogovora otprije nekoliko mjeseci kada je predsjednica posjetila Rusiju, a manje u svjetlu recentnih događaja te da se vjerojatno radilo o prigodnom razgovoru nakon Putinovog reizbora. Kazao je da cjelovitu informaciju i razgovor o napadu u Salisburyju članovi Europskoga vijeća očekuju u četvrtak navečer, kada će se zauzeti zajednički stav po tom pitanju, priopćeno je iz Plenkovićevog ureda.

'Naravno, u ovakvoj situaciji, dok se istraga ne provede u cijelosti, moramo se svi, prije svega, osloniti na činjenice, a potom donositi političke zaključke i eventualne mjere' , odgovorio je predsjednik Vlade Plenković na novinarski upit, dodavši da Hrvatska osuđuje taj napad i izražava zabrinutost zbog vrste oružja kojim je izveden.

Čelnici država članica Europske unije dogovorili su oštru izjavu osude Rusije, koja se optužuje za napad nervnim otrovom u Engleskoj, neke zemlje razmatraju protjerivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih veleposlanika.

'Hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovorati o tome kako će se postaviti', izjavio je u petak rano ujutro u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković, javlja Hina.

  • +9
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX