Burno u Saboru

Puljak se pita jesu li žene hodajući inkubatori, Vrkljan proziva djecu komunističkih moćnika, a Jandroković mu poručuje: Vi ste tipičan primjer

25.05.2022 u 13:00

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) upitala je u srijedu u Saboru gdje su Hrvatska liječnička komora i Udruga liječnika i jesu li žene „hodajući inkubatori” govoreći o ravnatelju KBC-a Zagreb Ante Ćorušiću

Podsjetivši u slobodnom govoru na Ćorušićevo priznanje na javnoj televiziji da je greškom uklonio zdravi jajnik pacijentici otkrivši njezin identitet, Puljak je upitala jesu li žene doista hodajući inkubatori pa im se, nakon što rode, mogu bez ikakva upozorenja povaditi svi organi jer ionako više ničemu ne služe.

„Gdje je sada Hrvatska liječnička komora, gdje je Udruga liječnika, zašto ne reagiraju na istup u kojem je Ćorušić prekršio liječnički kodeks, hoće li Komora sada pokrenuti postupak protiv njega?”, upitala je zastupnica.

Puljak je istaknula da 'tko radi taj i griješi', da se onda ispriča, skrušeno prizna grešku i plati odštetu. „Ali ovako, na ovaj način, na javnoj televiziji ono mirno, glasno, hladne face kaže - eto ženi sam greškom izvadio zdravi jajnik pa nema veze žena je i tako rodila, nisam je baš puno oštetio. Pa dobro šta je ovo? Hoćete vi kolegice ustat protiv ovoga?", upitala je.

Uzvratio je Branko Bačić (HDZ) kazavši kako zaboravlja na istup Bojana Ivoševića u Splitu protiv novinarke pitajući ju hoće li ustati u borbu i protiv takvog nasilja. Hrvoje Zekanović ocijenio je pak da atak na Ćorušića nije zbog jajnika nego zbog toga što je on u zadnje vrijeme imao prolife stavove.

Vrkljan: Na vlasti su djeca komunističkih moćnika, Jandroković: Vi ste tipičan primjer

Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku) u slobodnom govoru ocijenio je da je prošlotjednom odlukom Ustavni sud o zabrani dviju Mostovih referendumskih inicijativa doveo Hrvatsku u identitetsku krizu u kojoj je na jednoj strani vlast, a na drugoj hrvatski narod, što rezultira dubokom političkom i gospodarskom krizom Smatra da je Ustavni sud u funkciji zaštite očuvanja političke moći i opstrukcije političke emancipacije naroda.

„Predsjednik države, Vlade, Sabora, Ustavnog suda i svi ustavni suci su djeca komunističkih moćnika koji su sudjelovali u radu i životu komunističke Hrvatske u Jugoslaviji”, kazao je Vrkljan te ustvrdio da je na snazi politička korupcija i ne odgovara stvarnoj volji hrvatskog naroda. Građanska Hrvatska izgubila je od HDZ-a i SDP-a smatra Vrkljan.

Njegov istup izazvao je reakciju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je istaknuo da izgovara laži i neistine da odbacio da je dijete komunizma. „Nećete meni govoriti da sam dijete komunizma, ni ja ni moja obitelj. Provjerit ću gdje ste vi bili do 1990. godine i ne bih se iznenadio da ste vi bili u komunističkoj partiji jer ste tipičan primjer”, uzvratio je Jandroković Vrkljanu.

Nadovezao se i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, zapitavši Vrkljana otkud mu ti podaci o životopisu dužnosnika. Zanimalo ga je i je li Vrkljan bio doušnik ili dužnosnik Udbe kada ovako suvereno iznosi podatke iz vremena komunističkog sustava.

Miro Bulj iz Mosta ustvrdio je da je Europski sud presudio u korist banaka, a ne građana te da ni HNB nije saveznik svojih građana. Smatra da Hrvatska treba stati u zaštitu svojih građana po uzoru na Poljsku i Mađarsku. Hrvatska vlast ne štiti interese hrvatskih građana ni u Hrvatskoj ni u BiH, ali ni u Srbiji gdje, ističe, "četnik početnik diže optužnice protiv hrvatskih pilota". Zapitao je i kakvo je to ponašanje dijela hrvatske Vlade koje za vrijeme obilježavanja Oluje tuguje s Vučićem u Srbiji, aludirajući na SDSS, i kako je moguće da je to glavni partner u Vladi.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) osvrnuvši se na odluku Ustavnog suda o Mostovim referendumskim inicijativama kazao je da je odluka suda očekivana, ispravna i jedina moguća.

Tvrdi da bi odlučivanjem dvotrećinskom većinom oporba u svakoj prilici mogla ucjenjivati i za svoj glas tražiti ustupak za svoje partikularne, ideološke i svjetonazorske interese, programe i projekte.

Da je tome tako, dodao je, nije trebalo dugo čekati. „Već pri samoj najavi moguće izmjene Ustava RH, radi izrade uređenog ustavnog referendumskog okvira za čije je donošenje potrebna ista dvotrećinska većina, iz lijevo progresivne oporbe, kako sebi voli tepati oporbena ljevica u Saboru, najavljuje se ucjena u donošenju takve izmjene Ustava ukoliko se u Ustav ne uvrsti njihov stav o prekidu trudnoće”, kazao je Bačić.

Benčić (ZLB): Treba ukinuti dodjelu EU novca putem modela "najbrži prst"

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) usprotivila se dodjeli europskih sredstava putem modela najbrži prst. Kaže Nacionalni programa oporavka i otpornosti (NPOO ) gotovo je sve isprogramirao  po modelu najbrži prst  i ti natječaji onda traju do 10 sekundi ovisno o tome koliko prijavitelja ima. Sredstva se dodjeljuju ne po kvaliteti i ne prema tome kome je više potrebno u kojoj regiji nego prema tome tko ima bolje programere. Takvi natječaji su nelegalni i te natječaje treba poništiti, ukinuti najbrži prst jednom zauvijek, pozvala je Benčić.

Prigovore na NPOO imala je i Boška Ban Vlahek (SDP), konkretno na javni poziv za bespovratna sredstva za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova.

Smatra apsurdnim da se iznosi sufinanciranja po pojedinom projektnom prijedlogu određuju prema broju dnevnih boravaka koji će se izgraditi ili nadograditi i da je maksimalno moguće dobiti 1, 4 milijuna kuna po pojedinom boravku i da se taj iznos može dodijeliti projektu samo u slučaju izgradnje novog dječjeg vrtića te ovisno o kategoriji ulaganja.

Silvano Hrelja (Klub HNS,a HSU-a i nezavisnih zastupnika) kazao je da trenutno u vrijeme krize javljaju svakakvi prijedlozi,  među ostalim o smanjenju doprinosa za mirovinsko osiguranje s 15 na 13 posto.

"Sa smanjenjem doprinosa za mirovinsko,  za umanjenje ovako bijednih mirovina i stvaranje sve većeg kruga siromaštva ne mogu se složiti nikada pa ni tada", poručio je.