ANALITIČAR ZA TPORTAL

Puhovski: Milanović nema šanse, a njegova kandidatura za Pantovčak urušila bi ljevicu

16.01.2018 u 16:19

Bionic
Reading

Iako je već u nekoliko intervjua poručio da o kandidaturi na predsjedničkim izborima zasad ne razmišlja, sve se više špekulira da bi za dvije godine bivši premijer Zoran Milanović mogao ući u utrku za pravog čovjeka države. Njegove šanse za tportal je prokomentirao politički analitičar Žarko Puhovski

Koga bi SDP trebao podržati na sljedećim predsjedničkim izborima, pitanje je koje je na svom Facebooku postavio Gordan Maras. U odgovorima se uglavnom isticalo ime Zorana Milanovića.

U samom SDP-u govore da će se o potencijalnom kandidatu tek razgovarati, no ideju o Milanoviću kao SDP-ovu kandidatu odbacili su potpredsjednici stranke Rajko Ostojić i Zlatko Komadina, kojima bivši šef nije bio drag ni kada je vodio stranku.

Sam Milanović već je u nekoliko navrata poručio da ga predsjednička utrka zasad ne zanima.

'U ovom trenutku o tome ne razmišljam. Radim svoj posao. Ono što želim sebi i bliskim mi ljudima je dobro zdravlje, da vrijeme provodimo zanimljivo i da to potiče našu znatiželju, da drugima ne nanosimo zlo i to je zasad sve. Možda to djeluje banalno, ali meni to puno znači. Kažem da prije petnaestak godina nisam bio ničiji projekt, pa ni vlastiti s ciljem da postanem predsjednik SDP-a i premijer u trenutku ulaska u EU. Niti sada nemam zacrtani plan, što ne znači da besciljno lutam. Posjedujem određeno iskustvo, za naše uvjete veliko, a hoće li ono više ikad biti stavljeno na test i u službu nekom višem, nacionalnom interesu, to ne znam. To mi je trenutačno nedokučivo', poručio je nedavno Milanović.

Da se Milanović još nije kandidirao, upozorava i politički analitičar Žarko Puhovski. 'Ali i ako se kandidira, nema nikakvu šansu. On je u stanju napraviti razne stvari koje nisu pametne, no odluči li se kandidirati, to bi značilo da na predsjedničkim izborima pobjeđuje Kolinda Grabar Kitarović i da dolazi do totalnog urušavanja ljevice', kaže Puhovski za tportal.

  • +14
Sva lica Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Iako su dva potpredsjednika već rekla 'ne' Milanoviću, on još ima dosta poklonika u SDP-u. Može li ga glavna oporbena stranka podržati, upitali smo Puhovskog. 'Milanović ne može dobiti podršku službenog SDP-a, ali nezanemarivog dijela tijela SDP-a i članova - može. No time bi se SDP pocijepao', poručuje Puhovski.

Osim Ostojića i Komadine, odbijenicu eventualnoj kandidaturi Milanovića poslao je i GLAS-ov Goran Beus Richembergh, dok je njegova stranačka kolegica Anka Mrak Taritaš zagovornik okupljanja ljevice oko jednog kandidata.

Pitanje je može li to biti Milanović, za kojeg se spekulira da bi bio neovisni kandidat u slučaju kandidature.

'Milanović ne može okupiti ljevicu jer SDP ne okuplja ni samog sebe, a kamoli ljevicu. U slučaju da SDP istakne drugog kandidata, došlo bi do cijepanja. Osim toga, mnogi razumni ljudi ne bi izašli na izbore ako bi se našao u srazu s Kolindom Grabar Kitarović', kaže Puhovski.