Ranjena dva policajca i prolaznik

U centru Pariza ubijen policajac, Islamska država preuzela odgovornost, identificiran napadač

20.04.2017 u 21:41

Bionic
Reading

Jedan policajac je ubijen, dva su teško ranjena, a ranjen je i prolaznik u pucnjavi što se dogodila u četvrtak navečer na poznatoj pariškoj aveniji Champs-Elysees, javljaju svjetski mediji. Ubijen je i napadač, a novinska agencija Amaq javlja kako je odgovornost preuzela Islamska država. Napadač je identificiran, ali njegovo ime neće biti otkriveno dok istražitelji ne doznaju je li imao pomagače

 

Identificiran je napadač koji je u četvrtak u središtu Pariza ubio policajca i ranio još dva, ali njegovo ime neće biti otkriveno sve dok istražitelji ne doznaju je li imao pomagače u napadu, istaknuo je novinarima pariški javni tužitelj Francois Molins

Molins je kazao da istražitelji neće otkriti identitet napadača dok traje istraga.   

'Istražitelji žele doznati je li ubojica imao pomagače', rekao je Molins. 

Glasnogovornik francuskog Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet izjavio je kako životi ranjenih policajaca više nisu u opasnosti

Napadač je ubijen u pucnjavi, a iako su neki medijski izvještaji govorili o dva napadača, to nije službeno potvrđeno. Policijski izvori, na koje se poziva Reuters, govore o tome da je raspisana tjeralica za drugim osumnjičenim, a on je došao vlakom iz Belgije.

Kako javlja Reuters, napadač je bio poznat sigurnosnim službama zbog radikalnih stavova. Policija već provodi pretragu njegovog stana na istoku Pariza. Pretražuje se i njegov automobil. Napadač je navodno bio aktivan na Telegramu i prijetio da će ubiti policajce, javlja BFMTV.

Glasnogovornik francuskog Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet kazao je kako se radilo o ciljanom napadu na policajce.

Islamska država preuzela odgovornost

Novinska agencija Amaq, blisko povezana s Islamskom državom, tvrdi da je ta organizacija preuzela odgovornost za napad.  Amaq je objavila da su napad izveli pripadnici ISIL-a te da se jedan od njih zove Abu Jusuf al Beljiki, odnosno 'Belgijanac'.

Iako su informacije govorile o dva ubijena policajca, francuski ministar unutarnjih poslova potvrdio je da je ubijen jedan policajac dok su dva teško ranjena.

Pucnjava u Parizu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Glasnogovornik MUP-a kazao je da je napadač do mjesta napada stigao automobilom. Izašao je iz njega i počeo pucati po policijskom kombiju.

Napadač je, kazao je Brandet, jednog policajca ubio, a dva ranio.

Do napada je, prema zasad dostupnim informacijama, došlo poslije 21 sat blizu trgovine Marks&Spencer. Napadač je navodno pucao iz kalašnjikova prema policijskom kombiju.

Pucnjava u Parizu Izvor: Reuters / Autor: CHRISTIAN HARTMANN

Francuska policija zamolila je građane da izbjegavaju područje pucnjave. Sam centar Pariza je blokiran i sve je puno policije.

Do napada je došlo samo tri dana prije prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora. Neki od kandidata su nakon napada odlučili ranije zaključiti kampanju.

Francuzima se obratio i Hollande

Da je jedan policajac ubijen, a dva teško ranjena, u obraćanju naciji potvrdio je i francuski predsjednik Francois Hollande. Kazao je da je ranjen i jedan prolaznik.

Kazao je kako sve upućuje na to da se radi o terorističkom napadu te da je istragu preuzeo protuteroristički odjel tužiteljstva i uvjeren je da će obaviti svoj posao kako treba. Dodao je da će, s obzirom na to da su za nekoliko dana izbori, snage sigurnosti biti vrlo temeljite.

'Svi moramo shvatiti da su naše snage sigurnosti i policija meta, ali i da rade odličan posao i svi im moramo pružiti podršku', kazao je Hollande.

Hollande je za petak ujutro u 8 sati sazvao sjednicu Vijeća za obranu.

Netom nakon napada u Parizu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Trump: Ovo sliči na teroristički napad

Pucnjava koja se u četvrtak navečer dogodila na pariškoj aveniji Champs-Elysees, u kojoj je ubijen policajac, sliči na 'teroristički napad', poručio je američki predsjednik Donald Trump uputivši izraze 'sućuti francuskom narodu'.

'Ovo što se danas događa u svijetu doista je strašno. No čini se da je to teroristički napad', izjavio je republikanski predsjednik odgovarajući na upit o toj pucnjavi koja se dogodila tri dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, na tiskovnoj konferenciji koju je održao s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem u Bijeloj kući.

To 'jednostavno nikako ne prestaje', dodao je Trump. 'Moramo biti jaki i oprezni, odavno to govorim.'