POGLED U MIKROSVEMIR

Prvi put snimljena struktura atoma

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 24.08.2010 11:36
  • Objavljeno 24.08.2010 u 09:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Iako je promatranje molekula svakodnevni posao nanotehnologa, do sada je bilo vrlo teško vidjeti atome i njihove strukture u organskim molekulama

No prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Physical Review Letters, znanstvenici iz Juelicha u Njemačkoj nedavno su razvili metodu nalik na rendgensko snimanje kojom mogu zaviriti u molekule.

Tehnika će omogućiti analize organskih poluvodiča i proteina.

Tim je u svojem istraživanju nanosvijeta koristio tzv. skenirajući (ili pretražni) tunelski mikroskop (STM). Njegov tanani metalni vršak električnim strujama skenira površinu poput gramofonske igle i registrira atomske nepravilnosti i razlike veličine oko jednog nanometra (milijarditi dio metra). Međutim, iako je vršak mikroskopa promjera atoma, do sada se njime nije moglo prodrijeti u strukturu molekule.

'Kako bismo povećali njegovu osjetljivost, na vrh smo postavili pretvornik signala i senzor', objasnio je dr. Ruslan Temirov. Obje funkcije obavlja malena molekula sastavljena od dva atoma deuterija, odnosno teškog vodika. Budući da visi na vršku i može se pomicati, ona slijedi obrise molekule koju snima i utječe na struju koja teče iz vrška. Temirov i njegov tim prvo su snimili molekulu perilen dianhidrid tetrakarboksilne kisline koja se sastoji od 26 atoma ugljika, osam vodika i šest kisika koji oblikuju sedam međusobno povezanih prstena. Ranije snimke pokazivale su samo točku promjera oko jednog nanometra bez ikakvih kontura, dok nove otkrivaju strukturu nalik na saće košnice.

Forschungszentrum Jülich

Forschungszentrum Jülich

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Snimka jasno pokazuje strukturu molekule

Jednostavnost ove metode vrlo je važna za buduća istraživanja', rekao je prof. Stefan Tautz, direktor Instituta za bio i nanosustave Forschungszentruma u Juelichu. 'Prostorne dimenzije unutar molekula sada se mogu otkriti u samo nekoliko minuta.'

Tim u sljedećem koraku planira kalibrirati mjerenje intenziteta struje, što bi trebalo omogućiti i izravno prepoznavanje vrsta atoma.

Metoda se temelji na kvantnim svojstvima deuterija, odnosno na Paulijevoj sili odbojnosti na malim udaljenostima između deuterija i molekule koja modulira električnu provodljivost i omogućuje mjerenje finih struktura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi