aukcijske kuće

Prvi put, drugi put, treći put... prodano! Dva igrača drmaju tržištem na kojem je lani okrenuto 15,5 milijardi dolara. Tko stoji iza njih?

22.06.2019 u 21:43

Bionic
Reading

Poznata aukcijska kuća Sotheby's, koja je lani prodala umjetnina i drugih predmeta u vrijednosti od 5,3 milijarde dolara, uz neto dobit od gotovo 130 milijuna dolara, prodana je ovih dana francuskom milijarderu za 3,7 milijardi dolara. Odlaskom u privatne ruke, Sotheby's će opet malo više sličiti svojem konkurentu Christie'su

Patrick Drahi, francusko-izraelski milijarder čije bogatstvo leži u telekomunikacijskom i medijskom biznisu, za 3,7 milijardi dolara preuzet će legendarnu aukcijsku kuću Sotheby's, objavljeno je prije nekoliko dana. Time će ta aukcijska kuća, nakon što se tridesetak godina njenim dionicama slobodno trgovalo na burzi, ponovno prijeći u privatno vlasništvo.

Transakcija bi trebala biti dovršena do kraja godine, a cijena koju plaća Drahi predstavlja premiju veću od 50 posto u odnosu na cijenu dionice Sotheby'sa u posljednjih mjesec dana. Glavni izvršni direktor Sotheby'sa, Tad Smith, izjavio je da će preuzimanje Sotheby'su 'dati šansu da ubrza uspješan program inicijativa za rast, započetih u proteklih nekoliko godina unutar fleksibilnije, privatne okoline'.

Sotheby's je lani ostvario promet od ukupno 5,3 milijarde dolara prodajom više od 50 tisuća umjetnina i drugih predmeta na više od 400 aukcija. Ostvarena neto dobit od sve te trgovine iznosila je 129 milijuna dolara, što je bilo u skladu s rezultatima u posljednjih pet godina, unutar kojih se profit ove aukcijske kuće kretao u rasponu od 100 do 140 milijuna dolara. Iako je ostvareni promet za 15 posto viši nego u 2017., Sotheby's još uvijek zaostaje za svojim glavnim konkurentom, aukcijskom kućom Christie's, koja je prošle godine imala promet od sedam milijardi dolara.

Od umjetnina do gitara

Oba imena – Sotheby's i Christie's – danas su globalno poznati brendovi vezani ponajprije uz prodaju vrijednih umjetničkih djela, ali i svega drugog što se veže uz skupo kolekcionarstvo. Povijest obiju kuća seže do sredine 18. stoljeća u engleskoj prijestolnici Londonu, s time da je Sotheby's u međuvremenu dio korporativnih poslova preselio i u New York. Najnovijom transakcijom, i odlaskom u privatne ruke, Sotheby's će opet malo više sličiti svojem konkurentu.

Christie's se, naime, nalazi u privatnom vlasništvu unutar francuskog holdinga Artémis u rukama milijardera François-Henrija Pinaulta, supruga poznate holivudske glumice Salme Hayek. Pinault kroz Artémis kontrolira i konglomerat luksuzne robe Kering, krovnu kompaniju za mnoge brendove visoke mode i modnih dodataka poput Guccija, Balenciage, Stelle McCartney i drugih. Christie's se prodajom umjetničkih djela počeo baviti gotovo odmah poslije osnivanja, dok je Sotheby's gotovo stoljeće i pol bio usmjeren uglavnom na knjige. S prodajom umjetnina počeo je tek uoči Prvog svjetskog rata.

Od tada do danas obje kuće postale su nezaobilazne na svjetskom tržištu umjetnina. Podaci portala artprice.com pokazuju da je prošle godine na globalnom tržištu umjetnina ostvaren promet od 15,5 milijardi dolara. Od tog prometa Christie's i Sotheby's bili su zaslužni za nešto manje od devet milijardi, odnosno oko 58 posto, od čega Christie's za pet milijardi, a Sotheby's za četiri milijarde dolara. Zajednički je na aukcijama tih dviju kuća prodano gotovo 30 tisuća umjetnina. Njihovu dominaciju potvrđuje podatak da se na trećem mjestu našla Poly Group s prometom od 'tek' 654 milijuna dolara.

Obje aukcijske kuće održavaju redovne aukcije u desetak velikih svjetskih gradova poput Londona, New Yorka, Pariza, Ženeve, Hong Konga i drugih, a predstavništva imaju na nekoliko desetaka lokacija. Uz javne aukcije, obje kuće organiziraju privatnu prodaju umjetnina i vrijednih predmeta, a posljednjih godina i sve više internetskih aukcija.

Mada su najpoznatije po prodaji klasičnih umjetničkih djela, na njihovim aukcijama često se nalaze razni drugi vrijedni predmeti. Upravo ovih dana, primjerice, Christie's prodaje kolekciju gitara poznatog gitarista grupe Pink Floyd, Davida Gilmoura, koji je prije nekoliko godina održao koncert u pulskoj Areni. Uz kolekcije predmeta povezane s poznatim i slavnim osobama, i Sotheby's i Christie's na prodaju nude vrijedan nakit, knjige, dijamante, namještaj, satove, pa čak i automobile. Sotheby's posebno ističe i svoje aukcije vina i drugih cijenjenih alkoholnih pića.

Tijekom godina obje su kuće održale niz aukcija na kojima su prodavani razni vrijedni predmeti po paprenim cijenama. Samo kao primjer može se navesti slika 'Salvator Mundi' Leonarda da Vincija, koju je Christie's prije dvije godine prodao za čak 450 milijuna dolara, ili dijamant poznat pod nazivom Oppenheimer Blue, 2016. prodan za 50,6 milijuna dolara. Sotheby's je pak zaslužan za prodaju barem 5000 godina stare i desetak centimetara visoke figurice lavice pod imenom Guennol, iz Mezopotamije, koja je 2007. prodana za 57 milijuna dolara, kao i za prodaju ručnog sata Patek Philippe 2014. godine za čak 24 milijuna dolara.

Dominacija koju poznate dvije aukcijske kuće imaju na tržištu imala je i svoj zloglasni trenutak krajem prošlog milenija, kad su optužene za dogovaranje cijena. Christie's i Sotheby's tada su kažnjeni s ukupno 512 milijuna dolara.

Nekretninski biznis i izazovi tržišta

Mada je tržište umjetnina podložno oscilacijama i aukcije znaju podbaciti, umjetnine i drugi vrijedni kolekcionarski predmeti posljednjih godina gledaju se kao jedan od privlačnijih načina investiranja jer se drži da im cijena s vremenom samo raste. Naravno, konačna potražnja ovisi i o subjektivnom osjećaju kupaca, odnosno njihovoj želji i spremnosti da plate određeni iznos za neki predmet.

Christie's i Sotheby's, sada u privatnim rukama, tako bi trebali imati solidne temelje za buduće poslovanje iako razvoj internetske prodaje stvara određeni pritisak na obje kuće koje na takav tip konkurencije mogu odgovoriti svojom ekspertizom u autentifikaciji umjetničkih djela i sl.

Novi vlasnik Sotheby'sa težak 9,3 milijarde dolara

Imovinu novog vlasnika Sotheby'sa američki magazin Forbes ovih dana procjenjuje na oko 9,3 milijarde dolara. Rođen u Maroku, s prebivalištem u Švicarskoj, Drahi svoje bogatstvo kontrolira putem tvrtke Altice registrirane u Nizozemskoj. Među kompanijama u kojima drži većinske vlasničke udjele nalazi se nekoliko telekomunikacijskih tvrtki (francuski SFR, Portugalski telekom i još neke), kao i nekoliko pružatelja usluga kablovske televizije (Suddenlink, Cablevision i dr.). Drahi je osnovao Altice 2001. te je kupnjom i prodajom raznih tvrtki do danas izgradio globalnu kompaniju.

Prodaja Sotheby'sa Drahiju neće imati utjecaja na nekretninski biznis koji se vodi pod tim imenom jer se tvrtka Sotheby's International Realty od 2004. nalazi u vlasništvu kompanije Realogy Holdings Corp., a koja Sotheby'su plaća licencu za korištenje brenda.

  • +8
Sotheby's Izvor: Pixsell / Autor: DHF/WENN/PIXSELL/WENN/PIXSELL.