AUKCIJSKA KUĆA

Sotheby's prodan francuskom milijarderu za nevjerojatnu svotu

17.06.2019 u 21:12

Bionic
Reading

Telekomunikacijski milijarder Patrick Drahi kupio je aukcijsku kuću Sotheby's za 3,7 milijardi dolara, javlja u ponedjeljak BBC

Kompanija, koja je na njujorškoj burzi bila 31 godinu, sada se nakon problematičnog razdoblja vraća u privatno vlasništvo.

Francuski poduzetnik, kolekcionar umjetnina i osnivač telekomunikacijske tvrtke Altice, kupio je Sotheby's u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina.

Aukcijska kuća Christie's, suparnik Sotheby'sa, u vlasništvu je također francuske obitelji Pinault.

Nakon što je financijska kriza pogodila to tržište, Sotheby's se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedge fondova, Dana Loeba i Micka McGuirea.

Loebova tvrtka Third Point je drugi najveći ulagač s 14 posto udjela.

Poznati trgovac umjetninama, Loeb je pozdravio prodaju i Reutersu rekao "da cijena opravdava vrijednost koju su uvidjeli kada su prvi puta investirali u Sotheby's te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima poput tvrtke Third Point koja je vjerovala u potencijal te aukcijske kuće".

Aukcijsko tržište oživjelo je u studenom 2017. kada je slika Salvator Mundi, dugo godina izgubljena slika Leonarda da Vincija koju je naručio francuski kralj Luj XII, prodana u New Yorku za rekordnih 450,3 milijuna dolara. Dražba je održana u Christie'su.

Sotheby's je prodao najskuplju sliku u 2018., "Nu couché" Amedea Modiglianija za 157,2 milijuna dolara, a u svibnju "Meules," jednu iz serije slika Claudea Moneta za 110.7 milijuna dolara. Bila je to rekordna cijena za neko impresionističko djelo.

Među poznatijim predmetima prodanima u Sotheby'su je i umjetnička kolekcija vojvotkinje od Windsora, osobna kolekcija Andya Warhola i slika "Vrisak" Edvarda Muncha 2012.

Drahi, koji je rođen u Maroku, preselio se u Francusku kada je imao 15 godina gdje je započeo karijeru u Philipsu prije nego što se pridružio podružnici američke kabelske kompanije Liberty Global.

Vodećim telekomunikacijskim poduzetnikom u zadnjih šest godina postao je kupnjom drugog najvećeg francuskog mobilnog operatera SFR i kupnjom udjela američkih kabelskih kompanija. Osim toga, Drahi posjeduje i portugalski Telecom.