Rockefellerova zbirka

Ove jedinstvene umjetnine mogle bi se prodati za više od milijardu dolara

  • Autor: Karlo Vajdić
  • Zadnja izmjena 10.05.2018 22:10
  • Objavljeno 10.05.2018 u 22:10
U zbirci Rockefellera nalaze se autori poput Pabla Picassa, Henrija Matissa, Claudea Moneta, Édouarda Maneta, Eugénea Delacroixa, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha i Pierre-Augustea Renoira

U zbirci Rockefellera nalaze se autori poput Pabla Picassa, Henrija Matissa, Claudea Moneta, Édouarda Maneta, Eugénea Delacroixa, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha i Pierre-Augustea Renoira

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Više od 1500 predmeta iz ostavštine lani preminulog unuka prvog američkog milijardera bit će ponuđeno kupcima na aukciji koja traje nekoliko dana, a među stvarima se nalaze brojne vrlo vrijedne umjetnine, namještaj, nakit i drugi predmeti prikupljani desetljećima

Čak milijarda dolara mogla bi se prikupiti tijekom tri dana aukcije koja se od utorka do četvrtka održava u prostorijama poznate aukcijske kuće Christie's u New Yorku. Mada su vrijedne aukcije manje-više svakodnevna rutina za velike aukcijske kuće, ovog puta na prodaju je ponuđena ipak jedinstvena zbirka predmeta – ostavština Davida i Peggy Rockefeller.

David Rockefeller preminuo je lani u 101. godini, a bio je posljednji živući unuk legendarnog Johna D. Rockefellera, osnivača dinastije i osobe koju se smatra prvim američkim milijarderom. Magazin Forbes je bogatstvo Johna Rockefellera procijenio na današnjih 400 milijardi dolara, barem trostruko više od imovine kojom raspolaže Jeff Bezos, osoba koja se ovih dana nalazi na vrhu Forbesove liste najbogatijih u svijetu.

Unuk David Rockefeller, međunarodni bankar čije se bogatstvo u trenutku njegove smrti procjenjivalo na više od tri milijarde dolara, i njegova supruga Peggy, koja je preminula još 1996. godine, desetljećima su skupljali umjetnine i vrijedne predmete koji će se ovih dana moći kupiti na aukciji. Uz to, u njihovom vlasništvu nalazile su se stvari koje su naslijedili od starijih članova milijarderske dinastije. Sve u svemu, na prodaju se nudi više od 1500 raznih predmeta, od nakita, preko namještaja, sve do vrlo vrijednih umjetničkih djela. Prihodi s aukcije bit će usmjereni u dobrotvorne zaklade koje su Peggy i David financirali i tijekom života.

Početne cijene dijela predmeta kreću se od samo 100 dolara, kako bi se što širem krugu ljudi omogućilo sudjelovanje u aukciji koja je još prije nekoliko dana započela na internetskim stranicama Christie'sa za dio ostavštine. No puno vredniji predmeti – zbog kojih se i nagađa da bi ukupno prikupljeni novac mogao preskočiti iznos od milijardu dolara – na prodaju će biti ponuđeni uživo u prostorijama Christie'sa.

David Rockefeller

David Rockefeller

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tako će zainteresirani i dobro potkoženi kupci imati priliku kupiti umjetnine čiji su autori umjetnici Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Édouard Manet, Eugéne Delacroix, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir i još mnogi drugi. Za dio slika već su određene početne cijene od po nekoliko milijuna dolara, no za ona djela koja se smatraju najvrednijima procijenjena početna vrijednost može se dobiti tek na upit.

Među njima se nalazi možda i najsjajnija zvijezda aukcije, djelo Pabla Picassa 'Mlada djevojka s buketom cvijeća', koje je Rockefeller kupio još 1968. godine. Za sliku se procjenjuje da bi mogla dosegnuti vrijednost višu od sto milijuna dolara, no uzme li se u obzir lanjska prodaja jedne slike Leonarda da Vincija, jasno je da današnje tržište umjetnina ima i puno veće apetite. Slika Isusa Krista, nazvana Salvator Mundi, prošle godine također je na aukciji Christie'sa prodana za čak 450,3 milijuna dolara, čime je srušila sve prethodne rekorde cijena umjetnina.

U posljednjih desetak godina cijene umjetnina dosežu stvarno impresivne iznose mada je koji put nemoguće doći do najtočnijih podataka. Razlog leži u tome što se dio umjetnina prodaje u privatnim transakcijama između kolekcionara, zbog čega točni iznosi odvojeni za pojedina djela ostaju tajnom. No cijene iznad stotinu, pa i više milijuna dolara za najpoznatije umjetnine više nisu toliko iznenađenje.

  • +16
  • +13

Aukcija kolekcije umjetnina Peggy i Davida Rockefellera

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Među najpoznatijim kupcima nalaze se financijski investitori poput Stevea Cohena, osnivača investicijske tvrtke S.A.C. Capital Advisors, ili Kennetha Griffina, osnivača tvrtke Citadel koja se također bavi investicijama i upravljanjem fondovima. Nije tajna to da su se vrhunske umjetnine kroz godine često pokazale kao vrlo dobre investicije, a zbog toga se uz poznate milijardere među kupcima posljednjih godina sve češće javljaju i države i državni fondovi. Spomenuto djelo Leonarda da Vincija prodano za 450 milijuna dolara kupio je ured za turizam i kulturu emirata Abu Dhabija, a među kupcima vrlo vrijednih slika Paula Cézannea ili Paula Gauguina posljednjih godina nalazi se država Katar.

David Rockefeller još davno obećao da će se njegova kolekcija naći na prodaji, a mnogi aukciju smatraju krajem jednog razdoblja u kojem su bogataši kupovali umjetnine kako bi podržavali umjetnike, a ne tek kao pronicljivo ulaganje. Predmeti poput seta posuđa koje je Napoleon nosio u izgnanstvo na otok Elbu ili čak 'običnih' zlatnih kopči za novac sigurno će privući vrlo širok krug zainteresiranih, tim više što su vrlo rijetke aukcije na kojima se na prodaju nude i deseci vrlo vrijednih umjetnina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!