RAT ANKETAMA

Protiv članstva u EU 57,2 posto građana?!

16.01.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Vijeće za Hrvatsku – NE U EU naručilo je nezavisnu anketu mišljenja građana s pitanjem 'Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?' te su došli do rezultata da se 57,2 posto građana protivi članstvu dok je njih 42,8 posto odgovorilo pozitivno.

Anketiranje je provedeno u razdoblju od 8. do 15. siječnja 2012. tijekom kojeg su telefonski kontaktirane sveukupno 1942 osobe. Anketa Vijeća za Hrvatsku NE U EU provela je kanadska tvrtka Business Knowledge Corporation.

Od ukupnog broja kontaktiranih osoba, čak 802 ispitanika, što predstavlja čak 41%, nije se željelo izjasniti o pitanju. Razlog tome organizatori ankete pronalaze isključivo u strahu i izjašnjavanju o temi za koju je poznato kako o njoj razmišljaju tzv. 'političke elite'. Na referendum prema njihovim podacima ne namjerava izaći 26,8 posto birača, što je uobičajen broj koji se pripisuje apolitičnosti i razočaranjem s dosadašnjim načinom vođenja politike.

Iz podataka se posebno ističu dvije činjenice: da će na referendum izaći više žena nego muškaraca, te da je među onima koji su se izjasnili o mišljenju iznimno malen broj neodlučnih birača. Slavonija, Dalmacija i Hrvatsko zagorje čvrsto su protiv ulaska u EU, a Zagreb i Zagrebačka okolica daju tek malu prednost ulasku, a značajnija podrška ulasku je na području Primorja i Istre.

Iz Vijeća za Hrvatsku – NE U EU kažu da nakon višegodišnje manipulacije mišljenjem građana, koje se provodilo postavljanjem pitanja koja relativiziraju odgovor na referendumsko pitanje oni odlučili naručiti anketu koja daje najvjerodostojniji odgovor na pitanje koje će odlučiti o sudbini Hrvatske.

Ankete koje su provođene od strane agencija plaćenih od strane Vlade, navode, u pravilu su ostavljale prostor za manipulaciju kroz relativizirana dodatna pitanja, poput, jeste li više za jednu ili drugu opciju dok referendum ne dopušta nikakvo dodatno pitanje. S druge strane, kažu, vrlo često su uskraćene dodatne informacije o anketi, a ponekad i sam izvor, što takve ankete čini djelomično ili potpuno nevjerodostojnima.

Anketa je provođena putem podjele područja prema telefonskim brojevima, u potpunosti nasumce i anonimno. Analiza prikupljenih rezultata pokazala je vrlo interesantne podatke od kojih su neki u potpunoj suprotnosti sa do sada objavljivanim informacijama, navode iz Vijeća za Hrvatsku.