SOCIJALNI NEMIRI U BIH

Prosvjednici pokušali provaliti u zgradu Vlade

18.06.2009 u 13:55

Bionic
Reading

Prosvjednici su se u četvrtak nešto prije podneva sukobili s predstavnicima reda pokušavajući provaliti u zgradu vlade Federacije BiH u Sarajevu nakon što ih se više tisuća od jutra okupilo protiveći se restriktivnom vladinu zakonu kojim se predviđa smanjenje plaća i naknada u javnome i socijalnom sektoru

Federalna televizija je objavila kako su prosvjednici, uglavnom ratni vojni invalidi i članovi obitelji poginulih branitelja, pokušali provaliti u zgradu vlade Federacije. Razbijena su stakla na objektu, vozni park je sklonjen, a ozlijeđenih nema, izvješćuje televizija.

Okupljeni prosvjednici traže korigiranje "interventnog zakona" kako se ne bi smanjivale njihove naknade koje su neusporedivo manje od plaća vladinih službenika i dužnosnika. Oni ističu da s obzirom na to da je predviđeno linearno smanjenje na svim razinama, to nikako ne može biti pravedno, te da netko tko ima plaću 250 konvertibilnih maraka (KM) ima isti odbitak kao netko tko ima dvije do tri tisuće KM.

Nakon sat vremena koliko su demonstranti dali predstavnicima vlasti da im se obrate, u kontakt s njima stupio je federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda i kako je obavijestio prisutne predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić, on i predsjednik Saveza obitelji šehida i poginulih boraca FBiH Izet Ganić te ministar Bevanda pozvani su na razgovor s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Radio Sarajevo neslužbeno doznaje da je Bevanda izjavio kako će ukinuti članak 4. Interventnog zakona kojim se smanjuju naknade i invalidnine za 10 posto, ali da će ostale odredbe ovog zakona ostati neizmijenjene.

Safet Redžić je obećao prosvjednicima da neće pristati na uvjete koji njima ne odgovaraju.

Vlada je, naime, u ponedjeljak donijela tzv. Interventni zakon kojim je predviđeno smanjenje plaća za 10 posto, te toploga obroka i regresa, kako bi udovoljila zahtjevima MMF-a za odobravanje novog stand by aranžmana u toj zemlji čiji su proračunski prihodi drastično smanjeni zbog učinaka svjetske financijske krize. Ako se ovaj zakon ne donese, Federacija BiH ne bi mogla koristiti novac MMF-a.

Da bi ovaj sporni zakon stupio na snagu, treba ga odobriti parlamentarna skupština Federacije BiH.