znanost i obrazovanje

Prosvjed pred Filozofskim fakultetom: Vlada nije ispunila dogovor, i dalje ne znamo koeficijente

19.12.2023 u 15:42

Bionic
Reading

Na prosvjednom skupu "Dosta 'filozofiranja' o plaćama", Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u utorak je upozorio kako Vlada nije ispoštovala dogovor prema kojem su trebali dobiti cjeloviti uvid u sustav novih koeficijenata prije donošenja Zakona o plaćama.

"Takav pristup Vlade nije korektan, nije bio partnerski. Vlada nas je na neki način dovela u situaciju u koju je ona željela da se mi nađemo. Suzila nam je manevarski prostor, a danas smo se ovdje našli da kažemo da ta pozicija za nas nije prihvatljiva", poručio je glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin na skupu održanom ispred Filozofskog fakulteta.

Naveo je kako je Uredba o koeficijentima ključna stvar Zakona o plaćama.

"Trebali smo to dobiti kako bismo mogli na te koeficijente utjecati, prevenirati potencijalne probleme, stvari za koje uočimo da nisu dobre, i sve to prije nego što Zakon bude donesen. Takav je bio dogovor, takvo je bilo obećanje", rekao je.

Dodao je kako je Zakon donesen prošli tjedan, a oni nemaju cjeloviti uvid u sustav novih koeficijenata pa ne znaju kakva je pozicija njihovog sustava u rasponu koeficijenata od jedan do osam koji predviđa Zakon, ali ni kakva je pozicija radnih mjesta mladih asistenata, onih na najodgovornijim mjestima te svog nenastavnog i neznanstvenog osoblja bez kojih znanstvene i obrazovne ustanove ne mogu funkcionirati.

  • +11
Prosvjed ispred Filozofskog fakulteta Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kroflin je sa skupa poručio da žele vidjeti te uredbe čim prije kako bi imali još "kakvu-takvu" mogućnost utjecati na stvari ako su one loše, mogućnost koju im Vlada "ne može i ne smije uzeti". 

"Ako bi nam je uzela, trebamo poručiti da imamo i snagu i volju i resurse i da ćemo sve to upotrijebiti i reagirati na adekvatan način ako nas ili uopće ne informiraju ili ako uredbe ne zadovoljavaju naše interese i viđenje razvoja sustava", poručio je.

Podsjetio da su kao Sindikat od premijera zatražili sastanak već prije dva mjeseca, a na kojem su ga htjeli upozoriti na sve potencijalne probleme sa Zakonom, no nisu dobili odgovor.

"Možda nas nije shvatio ozbiljno, možda mu problemi zaposlenika u znanosti i visokom obrazovanju nisu prioriteti. Međutim, ne možemo dopustiti da ovako bitna promjena koja ima utjecaj na 250 tisuća ljudi prolazi negdje u zapećku", naveo je.

Ovo će pitanje morati sami nametnuti kao problem ako to Vlada sama ne prepozna, dodao je, navevši da će vjerojatno uskoro morati organizirati prosvjed ako stvari ne budu išle dobrim smjerom.

Predsjednik Sindikata Tvrtko Smital okupljenima ispred Filozofskog fakulteta, najveće ustanove visokog obrazovanja, rekao je da država ima sve financijske mogućnosti da njihov status učini boljim nego što je.