SLUČAJ BERLUSCONI

Prostitucija i korupcija podijelile talijanske biskupe

21.01.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Sama ideja da je osoba koja se nalazi na čelu jedne države upletena u aferu prostitucije dovoljno je štetna i šokantna, ističe katolički dnevnik Avvenire koji izdaju talijanski biskupi

Istodobno jako utjecajni vatikanisti kao što je Vittorio Messori, koautor bestselera pokojnog Ivana Pavla II. 'Prijeći prag nade' i drugih važnih knjiga kao što je razgovor s tadašnjim pročelnikom Kongregaciju za nauk vjere, kardinalom Josephom Ratzingerom, današnjim papom, 'Izvještaj o vjeri', ustaju u obranu Berlusconija i kažu da nije zadaća Crkve 'slati anateme zbog privatnog života premijera'.

Messori navodi više povijesnih primjera kojima dokazuje da se Crkva ne miješa i ne smije miješati u privatni život vladara pa tako ističe slučaj Henrika VIII. koji nije izgubio titulu 'branitelja vjere' koju je dobio od Pape zbog neprihvaćanja Lutherove reforme, i to unatoč razvrgavanju crkvenog braka i prekida odnosa s Rimom, što je dovelo do osnivanja Anglikanske crkve.

Vatikanski dužnosnici ne ulaze u oštre sukobe s 'Il cavaliereom' ne samo zbog toga što to nije u duhu odnosa vatikanske i talijanske države ili zato da se izbjegne optužba kako se Sveta Stolica miješa u unutarnje stvari Italije, već i zbog toga što Berlusconi kontrolira veći dio klera i biskupa, ne samo financijski, posebnim donacijama i odnosima (nešto nalik odnosu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i predstavnika Katoličke crkve u RH i u BiH ili, točnije, Zagrebačke nadbiskupije, koju vrti oko maloga prsta), već zbog toga što se služi i pravim medijskim kampanjama diskreditacije onih crkvenih predstavnika ili dužnosnika koje također drži u šaci zbog spornog homoseksualnog ili drugog kompromitirajućeg privatnog razloga.

Berlusconi stoga stalno naglašava da su njegovi odnosi s Crkvom idilični, ali se rat ispod stola nastavlja. Naprimjer, napetosti su se prije ovoga možda najviše rasplamsale zbog slučaja možebitne maloljetničke prostitucije, kada su novine Berlusconijeva brata objavile da je tadašnji urednik Avvenirea Dino Boffo kažnjen zbog zlostavljanja žene s čijim je suprugom bio u homoseksualnoj vezi.

Boffo, jedan od najutjecajnijih katoličkih novinskih analitičara i tada već 15 godina urednik Avvenirea, odbacio je optužbe, tvrdeći da je tu ženu zlostavljao netko drugi služeći se njegovim mobitelom, ali je, zbog velikog pritiska Berlusconijevih medija (ali i zbog izostanka podrške kod pape, kardinala Bertone i drugih biskupa) bio prisiljen podnijeti ostavku.

Dok pojedini talijanski biskupi gunđaju na Berlusconija, zbog njegova javno raskalašena života ili korupcije, Vatikan ga podržava zbog više konkretnih razloga: Berlusconi ne samo što podupire kampanje 'za život' (tj. protiv abortusa i protiv homoseksualaca) bivšeg i sadašnjeg pape, nego jamči proračunsko financiranje privatnih crkvenih škola i izuzimanje od poreza (računa se da samo oslobađanjem od poreza na nekretnine crkvenih zdanja koja se koriste i u komercijalne svrhe država Katoličkoj crkvi daruje 400 milijuna eura godišnje, zbog čega je, kako je svojedobno izvijestio kolega Inoslav Bešker, u Bruxellesu pokrenut postupak protiv Italije).

Krunica skandala je toliko duga da bi se romani mogli pisati. Ali Crkva se uvijek zna izvući iz svih direktnih sukoba, kao kada je prije 10 mjeseci talijanski premijer Silvio Berlusconi na pogrebu svoga prijatelja primio pričest, a Katolička crkva optužila ga je za svetogrđe. Naime, Rimokatolička crkva zabranjuje uzimanje pričesti osobama koje su se razvele i ponovo vjenčale.

Berlusconijev slučaj još je gori jer se on razvodi i od druge žene. Berlusconijevo kršenje običaja izazvalo je oštru raspravu u Italiji, a jedan svećenik iz Genove takvo premijerovo ponašanje nazvao je skandaloznim. Galama je trajala nekoliko dana i sve je otišlo u zaborav jer je Berlusconi otvori kesu i darovao Crkvu. I tako to biva stalno.

U Italiji svejedno sve više katoličkih organizacija zahtijeva pojašnjenja glede seksualnog skandala predsjednika vlade Silvija Berlusconija. 'Ako se optužbe protiv premijera pokažu istinitima, Crkva će se sigurno distancirati od njega', izjavio je 19. siječnja za talijansku televiziju biskup Gianfranco Girotti, tajnik Apostolske pokorničarne (vatikanski sud) iako Talijanska biskupska konferencija (CEI) još službeno ne komentira slučaj.

Prema medijskim nagađanjima, predsjednik TBK-a, kardinal Angelo Bagnasco, sljedećeg bi ponedjeljka u govoru o stanju u zemlji mogao prokomentirati slučaj, stoji u katoličkim dnevnim novinama Avvenire od 18. siječnja.

U uvodniku glavni urednik Marco Tarquina piše: 'Sama ideja da je osoba koja se nalazi na čelu jedne države upletena u aferu prostitucije dovoljno je štetna i šokantna, a još je gore kada je u pitanju prostituiranje s maloljetnicom.'

Kardinal i državni tajnik Tarcisio Bertone (vatikanski premijer) općenitim je frazama kazao da su 'moralnost, pravednost i legalnost' vrijednosti koje treba poštivati svaku dužnosnik, što nije bilo iznenađujuće s obzirom da Vatikan Berlusconiju drži štangu već cijelo jedno desetljeće.

Sve što je Sveta Stolica konkretno napravila u ovom slučaju koji je potresao Italiju (Berlusconi bi, prema izvještaju državne televizije RAI, znao platiti noć s prostitutkom i do 4.000 eura) jest da je vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano objavio priopćenje u povodu ovoga skandala, koje potpisuje predsjednik države Giorgio Napolitano

Problem za kardinala Bertonea i za talijanske biskupe jest sve veća podjela talijanskih katolika u vezi s Berlusconijem. Vatikanist Filipo Di Giacomo ističe podršku koju Berlusconi ima u redovima moćnih katoličkih pokreta kao što su Comunione e Liberazione i Opus Dei, čiji ga viđeniji novinari, kao što je već navedeni Vittorio Messori, čest gost vrlo gledane televizijske emisije 'Porta a Porta' Bruna Vespe, bezrezervno podržavaju.

'Ako je moral jednog Messorija (sugovornik pokojnog pape Ivana Pavla II. u brojnim projektima) jest ono što Crkva nudi i ako je ovo srž talijanskog katolicizma, bolje je prakticirati ateizam', ironizira Di Giacomo.