neprihvatljiva ponuda

Propala potraga za izvođačem radova na Umjetničkom paviljonu. Hoće li propasti i EU sredstva?

20.02.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Cjelovita obnova zagrebačkog Umjetničkog paviljona, teško oštećenog u dvama potresima, trebala je krenuti do početka proljeća. Međutim to se neće dogoditi jer je nabava za izvođača radova poništena. Sada postaju upitni i rokovi za povlačenje bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a

Dva snažna potresa iz 2020. godine oštetila su zagrebački Umjetnički paviljon do te mjere da je morao biti zatvoren dok se ne završi obnova. Ona je trebala započeti ovih dana, ali od toga izgleda neće biti ništa.

Naime javna nabava za izvođača radova poništena je jer je jedina pristigla ponuda bila više nego dvostruko veća od procijenjene nabavne vrijednosti. Kako stoji u obrazloženju poništenja odluke, koju potpisuje zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, 'budući da cijena ponude prelazi planirana, odnosno osigurana novčana sredstva naručitelja za nabavu, ocijenjena je neprihvatljivom'.

Grad Zagreb predvidio je za obnovu 5,5 milijuna eura bez PDV-a (41 milijun kuna), a jedina pristigla ponuda tvrtke ING-GRAD iznosila je 12,6 milijuna eura bez PDV-a (94,9 milijuna kuna).

I to nije jedini problem jer je obnova Umjetničkog paviljona trebala biti sufinancirana iz Fonda solidarnosti EU-a, iz kojega su za zgradu staru 125 godina odobrena sredstva u visini od 2,3 milijuna eura, a kako rok za korištenje tih sredstava istječe krajem lipnja, upitno je što će biti s njima.

Zgrada Umjetničkog paviljona upisana je kao zaštićeno kulturno dobro, a nakon potresa dobila je oznaku K3 – znatna do teška oštećenja, s umjerenim oštećenjima nosive konstrukcije i teškim oštećenjima sekundarne konstrukcije - zbog znatnih oštećenja lanterni, pročelja i dekoracija interijera.

Iz projektne dokumentacije, koju je izradila dubrovačka tvrtka Core, vidljivo je da je, između ostalog, predviđeno ojačanje temelja zgrade, kao i ugradnja novog unutarnjeg dizala za invalide.

Projekt je predvidio mogućnost izvedbe radova u dvije faze. Prvu, koja podrazumijeva radove na obnovi i pojačanju konstrukcije zgrade, i drugu, koja obuhvaća sve radove do dovršetka cjelovite obnove zgrade. Također je naglašeno da nije predviđena mogućnost uporabe obnovljenih dijelova prije dovršetka obnove cijele zgrade.

Umjetnički paviljon Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Da je izvođač radova bio izabran i započeo s radovima početkom ožujka, rok za završetak i ponovno stavljanje u funkciju Umjetničkog paviljona bio bi za 18 mjeseci, odnosno u ranu jesen 2024. godine.

Poništavanjem ovog natječaja upitno je za koliko je to prolongirano jer od raspisivanja posljednje nabave do njenog poništenja prošla su dva i pol mjeseca.

U međuvremenu je izložbe u organizaciji Umjetničkog paviljona moguće vidjeti na različitim lokacijama u gradu sve dok se u prostoru od 116 metara četvornih na mjestu nekadašnje cvjećarnice, na početku Jurišićeve ulice, za 531 tisuću eura ne preuredi privremeno sjedište paviljona.