zbog obnove

Bekić: Umjetnički paviljon 125 godina nakon prve izložbe širi se po cijelom gradu

07.02.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Umjetnički paviljon 125 godina od prve izložbe, zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom prostoru, izlazi van i širi se po cijelom gradu, najavila je nova ravnateljica te institucije Irena Bekić predstavljajući ovogodišnji program i programsku koncepciju u četverogodišnjem razdoblju

Razdoblje koje je pred Umjetničkim paviljonom bit će obilježeno izmještanjem, dodala je ravnateljica na konferenciji za medije, a tim će pojmom biti obilježen i izložbeni segment. Ravnateljica Irena Bekić - s kojom smo, podsjetimo, opsežno razgovarali nastavno na njezino imenovanje - napomenula je i da Umjetnički paviljon u narednom periodu ne može raditi velike izložbe jer za to nemaju ni prostor ni vrijeme.

"Zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom prostoru selimo se u različite prostore i različite kulturne ustanove po gradu", obrazložila je ravnateljica, rekavši i kako je to zanimljiva pozicija - koja Paviljon stavlja u stanje izmještenosti i na poziciju ruba.

Ta činjenica, istaknula je Bekić, otvara i čitav niz pitanja inherentnih samoj arhitekturi paviljona. Paviljon je kao arhitektonska forma, smatra ona, arhitektura bez stalne funkcije i s nekakvom privremenošću.

  • +12
Ravnateljica Irena Bekić predstavila ovogodišnji program Umjetničkog paviljona Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

"Mi smo ovdje na ovom mjestu privremenosti 125 godina", rekla je Bekić, dodavši kako Umjetnički paviljon, 125 godina od prve izložbe, izlazi van i širi se po čitavom gradu. Ravnateljica je dodala kako će Umjetnički paviljon to iskoristiti i pretvoriti u svoju prednost, a najavila je i kako je sljedeće razdoblje rezervirano za umjetnička i kustoska istraživanja te za razvijanje edukativnih programa. "To su segmenti koji će se paralelno provlačiti kroz naš program", rekla je Bekić, dodavši i kako će edukativne programe paviljona povezati i sa sveučilištem, jer je to nužna os u razvoju svake kulturne politike.

"Ove godine organiziramo izložbu Neli Ružić u prostorima Hrvatskoga inženjerskog saveza u Palači Vranyczany u Berislavićevoj ulici, izložbu fotografija Sofije Silvije u Botaničkom vrtu, a potkraj godine održat će se izložba Sandre Križić Roban o hrvatskim fotografkinjama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla", rekla je o programu ravnateljica Bekić, najavivši i otvaranje novog prostora s galerijom u Jurišićevoj ulici, koji ima 116 četvornih metara. Prostor će ekskluzivno koristiti Umjetnički paviljon kao svoju izmaknutu galeriju tijekom obnove paviljona. Taj bi prostor, rekla je također Bekić, mogao postati funkcionalan do proljeća, kada bi sei započelo s izlaganjem u njemu. Prva izložba u novom prostoru bit će ona Kate Mijatović, najavila je također Bekić.

"Na Dan paviljona potkraj godine planiramo otvoriti i plakata iz svog fundusa, a riječ je o plakatima koji predstavljaju izložbe u razdoblju od 1945. do 1975. godine," rekla je još Bekić.

Govoreći o obnovi Paviljona, koji je u potresu 2020. godine pretrpio velika oštećenja, rekla je da trenutno traje proces javne nabave za izvođače, a početak radova očekuje u dogledno vrijeme. Dodala je i kako je rok izvršenja radova od početka obnove 18 mjeseci.