muzej u problemima

Beogradska tvrtka bila je u pravu: Pala je nabava za obnovu Mimare od 147,8 milijuna kuna. Hoće li propasti novac za obnovu iz EU-a?

10.01.2023 u 14:44

Bionic
Reading

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je nabavu za sanaciju Muzeja Mimara vrijednu 147,8 milijuna kuna. Ustanova koja upravlja muzejom mora zajednici ponuditelja predvođenoj beogradskom tvrtkom Modulor nadoknaditi i sto tisuća kuna žalbenih troškova, a postalo je upitno hoće li se sve stići napraviti na vrijeme

Nakon što je prije nekoliko dana Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila Odluku o odabiru izvođača radova za cjelovitu sanaciju nosive konstrukcije, krova i pročelja Muzeja Mimara, procijenjene nabavne vrijednosti 147,8 milijuna kuna, postalo je upitno hoće li se u zadanom roku, do kraja lipnja, uspjeti iskoristiti dobivena sredstva iz europskog Fonda solidarnosti.

Podsjetimo, Muzej Mimara teško je stradao u potresu i riječ je o jednom od najvećih pojedinačnih projekata u kulturi čiju obnovu treba provesti.

Za Mimaru je iz tog fonda predviđeno 194,9 milijuna kuna, od čega je za gore spomenute građevinske radove predviđeno 147,8 milijuna kuna.

Na nabavu raspisanu u kolovozu prošle godine pristigle su tri ponude. Zajednica ponuditelja - tvrtka Modulor iz Beograda, istoimena zagrebačka podružnica, Modulor constructions iz Zagreba i tvrtka Koto iz Beograda - obavila bi taj posao za 138 milijuna kuna bez PDV-a, ING-Grad iz Zagreba i križevački Radnik za 145,58 milijuna kuna, a zagrebački Velekem, Oportum i Neving za 147,59 milijuna kuna.

Iako je ponuda beogradsko-zagrebačkih tvrtki bila najniža, Javna ustanova 'Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara' odabrala je onu ING-Grada i Radnika kao najpovoljniju. Od dvije preostale jedna je ocijenjena nepravilnom, a druga da nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Na ovu odluku žalio se Modulor, kojem je DKOM-u dao za pravo u nizu stavki koje je Javna ustanova smatrala spornima, a između ostalog jednu pomalo bizarnu. Naime u odgovoru na žalbu iz Ustanove su tvrdili kako prije davanja ponude Modulor s partnerima nije ni obišao gradilište. Međutim to nije bio uvjet za davanje ponude.

DKOM je na kraju poništio Odluku o nabavi, a uz sve Javna ustanova 'Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara' morat će im nadoknaditi sto tisuća kuna troškova žalbenog postupka. Na ovu odluku DKOM-a nema mogućnosti žalbe, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom.

Međutim, kako doznajemo od ravnateljice Mimare Lade Ratković Bukovčan, do sudovanja neće doći.

'Nažalost, dogodilo se ono što se dogodilo. Nije to neuobičajeno kada je javna nabava u pitanju. Pokretanje upravnog spora nije opcija jer bi to otegnulo cijeli proces. Nastojat ćemo naći u narednih nekoliko dana najbolje rješenje', kazala je Ratković Bukovčan.

Upitana je li to odabir konzorcija tvrtki čija je ponuda bila najniža ili novo raspisivanje nabave, što bi također usporilo proces, ponovila je da će 'nastojati naći najbolje rješenje'.

Poništena nabava predviđala je prvotno završetak radova do 15. lipnja 2023., da bi u procesu na traženje jednog od ponuđača, iz razloga na koje oni nisu mogli utjecati, poput žalbi, rok s traženih 12 mjeseci postavljen na osam mjeseci od početka radova.

'Rok za sredstva iz Fonda solidarnosti je 30. lipnja. Vjerujem da je sve još dostižno iako nisam građevinske struke i da se radovi mogu obaviti u roku, a da to nije nauštrb kvalitete', zaključila je Ratković Bukovčan.

Muzej Mimara Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL