IZNENADIT ĆETE SE

[KARTA] Ovo su sve ulice i trgovi u bivšoj Jugoslaviji koji i dalje nose Titovo ime

26.07.2017 u 17:29

Bionic
Reading

Talijanski stručnjak za postkomunistička društva i istočnu Europu Giorgio Comai kreirao je mapu ulica i trgova koji nose ime Josipa Broza Tita u svim državama bivše Jugoslavije, ali i šire

Comai je Titove ulice i trgove okupio na jedno mjesto koristeći pritom platforme Open Street Map te Google Map.

Prema njegovim podacima, za koje ističe da još uvijek nisu upotpunjeni, najveći broj ulica i trgova s Titovim imenom nalazi se u Makedoniji Hrvatskoj. Bosna i Hercegovina je na trećem, a Srbija na četvrtom mjestu. Slovenija se po broju Titovih ulica i trgova nalazi na petom, a Crna Gora na posljednjem, šestom mjestu.

Analizirajući broj ulica i trgova po državama, Comai je ustanovio kako se u Makedoniji i Hrvatskoj nalazi po njih 24. U susjednoj BiH nalazi se 19, u Srbiji 15, Sloveniji 14, a u Crnoj Gori tek sedam ulica i trgova. Na Kosovu, koje je autor istraživanja izdvojio, ne nalazi se nijedna ulica ili trg s Titovim imenom.

Najveći postotak Titovih ulica i trgova ima Makedonija, u kojoj 0,003 posto njih nosi maršalovo ime.

Ulice koje nose Titovo ime našle su se u središtu pažnje nakon što je Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba odlučilo preimenovati Trg maršala Tita u središtu Zagreba.

Titovo ime uklonjeno je s ulica u mnogim gradovima u bivšoj Jugoslaviji, među kojima su Beograd, Novi Sad, Šibenik, Cetinje, Bugojno i drugi, no njegove ulice se i danas mogu naći u Italiji, Brazilu, Tunisu, Cipru, Gani i mnogim drugim državama.