pogreška u sustavu

Proglasili ga najmaturantom, ali onda je uslijedio preokret i vjerojatno će ostati bez vrijedne nagrade

21.07.2021 u 23:25

Bionic
Reading

U srijedu su objavljeni konačni rezultati državne mature, a Eugen Bošnjak iz zagrebačke XV. gimnazije proglašen je najmaturantom. Ipak, prema neslužbenim informacijama došlo je do pogreške u sustavu i čini se da će nagrada Marin Soljačić otići u ruke njegovom kolegi iz iste škole, Matku Trupiniću

'Napisao sam 100% ispit iz matematike i fizike i 88% iz hrvatskog', kazao je Eugen Bošnjak iz XV gimnazije u Zagrebu kojeg su proglasili za najmaturanta za HRT. Međutim, u poslijepodnevnim satima uslijedio je preokret. Matko Trupinić iz iste gimnazije ima ipak bolji rezultat. 'Na matematici i fizici ostvario sam rezultat 100%, dok sam na hrvatskom ostvario 91,67%', naveo je Tripunić svoje rezultate.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja neslužbeno su odgovorili kako je došlo do neočekivane pogreške na infrastrukturi koja nije u nadležnosti Centra.

'Čestitam Eugenu i žao mi je da smo Eugen i ja nečijom neodgovornošću i nepažnjom dovedeni u ovu situaciju. Pretpostavljam da je ova greška u sustavu uzrokovana čitanjem prijevremenih rezultata', kazao je Matko Trupinić.

I ravnatelj XV. gimnazije zbunjen je, i dok čeka službenu potvrdu kaže dvojbe nema kada su u pitanju rezultati.

'Kriteriji za dodjelu su egzaktni ako netko ima bolji rezultat od Eugena onda on treba dobiti nagradu, pogreške se događaju, ali nismo ih očekivali na ovakav način', rekao je ravnatelj XV gimnazije Nikola Dmitrović. Sutra očekuje kako će se oglasiti svi oni koji su doveli do ove greške i prouzočili ne baš ugodnu situaciju ni Eugenu, ali niti Matku.

Vinko Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/Pixsell