konačni rezultati

[FOTO/VIDEO] Manje polaznika palo državnu maturu; poznato je i tko je najbolje riješio ispit

21.07.2021 u 15:41

Bionic
Reading

Konačni rezultati ispita državne mature ljetnoga roka pokazuju da je ukupno palo 10,5 posto polaznika, što je manje u odnosnu na prošlu godinu kada je palo 11 posto učenika, a vidno manje u odnosu na pretprošlu godinu kada ih je palo više od 15 posto

Te je podatke iznio u utorak na konferenciji za novinare vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović i kazao da su rezultati u dobroj mjeri iznenadili, ima li se na umu da su maturanti u studenom 2019. imali dugotrajni štrajk, a tijekom 2020. pandemiju i potres.

Vrlo korisna odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja da maturanti što je moguće više pohađaju nastavu uživo, pa su im se nastavnici još više mogli posvetiti, kazao je i dodao da je pitanje šta će se sljedeće godine dogoditi na maturi.

Vinko Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/Pixsell

Ukupno je državnoj maturi pristupilo 29.532 učenika od kojih 11.222 ili 43 posto gimnazijalaca, te 14.639 ili 57 strukovnih škola. Među njima je 3671 ili 12 posto pristupnika iz ranijih generacija ili drugih zemalja, rečeno je.

Nakon 2014/2015, kad je maturu polagalo 37.607 polaznika, broj stalno opada, što je vjerojatno po Filipoviću posljedica demografskih kretanja.

Ove godine ukupno je u gimnazijama palo 360 učenika, a u strukovnim školama 4704. U gimnaziji je ukupno palo 3,2 posto učenika, što je trostruko manje nego 2018/2019. godine.

Opada i ukupan broj svih negativnih ocjena. On je 2019. iznosio 19.576, prošle godine 15.882, a ove godine 14.338, rečeno je.

Vinko Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Naviše učenika polagalo je višu razinu hrvatskog jezika, 67 posto, osnovnu razinu matematike, 65 posto, a od izbornih premeta fiziku.

Najveća prosječna ocjena na ispitima je iz hrvatskog jezika 3,0, a najmanja iz povijesti, 2,5, a najaviše negativnih ocjena učenici su dobili iz matematike.

Najviše učenika je palo po jednu ocjenu, njih 6532, dok je jedan učenik imao osam negativnih ocjena.

Maksimalnu riješenosti od 100 posto imalo je 118 ispita, a tri pristupnika imaju dva ispita riješena 100 posto, kazao je Filipović i dodao da je Eugen Bošnjak iz XV. gimnazije u Zagrebu riješio 100 posto ispite iz matematike i fizike, te 88 posto iz hrvatskog jezika, a Davor Marenić iz gimnazija Tin Ujević iz Kutine 100 iz informatike i 95 posto iz matematike. Njima će biti uručene nagrade "Soljačić", koje sponzorira redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić, i Sakać, koje sponzorira doajen hrvatske informatike Boris Sakač.

Filipović: Pokreće se promjena pravila u pisanju eseja

Filipović je pojavu velikog broja eseja čije su pisanje učenici zaobišli, 1337, nazvao lakomislenošću učenika, ali i neprikladnom odredbom koja omogućuje učenicima da prođu ispit bez pisanja eseja.

To omogućuje studentima da upišu pravni studij pa čak i novinarstvo, a da ne pišu esej, što snižava standarde pismenosti, kazao je Filipović i dodao da to nije dobro i da će pokrenuti promjenu tih pravila.

Ukupno je bilo 19 Covid pozitivnih učenika koji će pisati najesen maturu i imati sve uvjete za upise kao da su pisali u proljetnom roku.

Također 52 učenika je negativno ocijenjeno zbog prepisivanja, korištenja mobitela ili su potpisali rad imenom i prezimenom te otkrili identitet. Oni će također pisati maturu najesen.