gradonačelnik u pat poziciji

Tomašević za posao zbrinjavanja biootpada težak 36 milijuna kuna izabrao tvrtke Petra Pripuza

18.10.2021 u 15:01

Bionic
Reading

Zagrebački je gradonačelnik Tomislav Tomašević za posao zbrinjavanja biootpada, jedan od najvrednijih poslova nove zagrebačke vlasti težak 36 milijuna kuna, odabrao tvrtku poduzetnika Petra Pripuza, vlasnika C.I.O.S. grupe

Prema objavljenoj dokumentaciji u Oglasniku javne nabave u ponedjeljak, može se vidjeti da je Grad birao između dvije zajednice ponuditelja.

Prva, tvrtki Ce-za-r i Eko-Flor Plus, povezanih s obitelji Pripuz, te Reoma grupe, tražila je 33,637.500 kuna bez PDV-a za zbrinjavanje biootpada u Zagrebu, a druga zajednica ponuditelja, u kojoj su tvrtke Saubermacher Slovenije, Saubermacher EPK i Bio-Direkt, procijenila je taj posao na 36,315.000 kuna bez PDV-a. Odabrana je povoljnija ponuda tvrtki u vlasništvu Pripuza jer je, dakle, 2,8 milijuna kuna povoljnija od procijenjene vrijednosti natječaja i čak 2,6 milijuna kuna od austrijskih konkurenata, javlja Jutarnji list.

Osim toga, austrijski Saubermacher, kako piše u Odluci o odabiru, 'nije dokazao sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti'. Inače, Saubermacher Slovenije i Saubermacher EPK podružnice su velike austrijske tvrtke Saubermacher-Dienstleistungs.

  • +18
Tomašević komentirao stanje u Zagrebačkom holdingu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Podsjetimo, oko zbrinjavanja biootpada u Zagrebu nekoliko je mjeseci vladala ozbiljna zbrka. Prvo je Petar Pripuz, vlasnik C.I.O.S. grupe, odbio raditi posao sa zagrebačkim biootpadom prije ljeta iako je na to ugovorom u trajanju imao pravo. Rekao je da ima pune kapacitete. Vjerojatnije je to da je gradonačelniku Tomaševiću htio pokazati mišiće. Onda je posao biootpada pao na gradsku Čistoću i Zrinjevac te su cijelo ljeto muku mučili jer ne mogu adekvatno zbrinjavati 22.500 tona biootpada, koliko se traži natječajem. Onda je napokon raspisan novi natječaj. A onda su stigle i dvije spomenute ponude - Pripuza i Austrijanaca.