afera agram

Petar Pripuz odbacio optužbe: Tvrdi da nije htio poslovati s Gradom jer mu je Bandić bio prijatelj. Ušao je u to kada su ga nagovorili i dao nižu cijenu od tržišne

20.09.2021 u 10:21

Bionic
Reading

Suvlasnik tvrtke C.I.O.S. Petar Pripuz je, iznoseći obranu na zagrebačkom Županijskom sudu zbog optužbi za trgovanje utjecajem u aferi Agram, naglasio kako nije koristio dugogodišnje prijateljstvo s Milanom Bandićem i Slobodanom Ljubičićem radi dobivanja poslova sa Zagrebačkim holdingom

''Poznavao sam Slobodana Ljubičića te Milana Bandića i prije nego što je on postao gradonačelnik Zagreba, no upravo zbog tog razloga sam bježao od poslovnog odnosa s Gradom Zagrebom. Pristao sam se uključiti tek nakon što su me zvali iz Zagrebačkog holdinga radi pomoći zbog nagomilanog otpada'', kazao je Pripuz odbacivši krivnju da je koristio svoje prijateljstvo s Bandićem i Ljubičićem kako bi njegova tvrtka dobila posao zbrinjavanja otpada.

Pripuz je dodao da se 2013. godine uključio u zbrinjavanje otpada po znatno nižoj cijeni od tržišne upravo na nagovor Zagrebačkog holdinga koji ga je, kako tvrdi, požurivao na poslovni odnos s obzirom da je njegova tvrtka u to vrijeme jedina imala sve potrebne dozvole i opremu za zbrinjavanje otpada.

''Taj posao sam na kraju odradio po četiri puta nižoj cijeni od zbrinjavanja MUP-ovog otpada, a za što nisam optužen. Nije mi logično da bi poticao bilo koga kako bi moja tvrtka dobila višestruko jeftini posao '', nadodao je.

Pripuz je odbacio i optužbu da je poticao zapošljavanje svoje prijateljice Tihane Colić u zagrebačkoj Gradskoj plinari za vrijeme dok je šef Zagrebačkog holdinga bio Ljubičić.

''Tihana Colić je bila prijateljica Slobodana Ljubičića koji ju je htio vidjeti u plinari kako bi preko nje mogao kontrolirati direktora koji nije bio njegov izbor. Nije mi logično da sam poticao na zapošljavanje osobe koja je zaposlena na radnom mjestu stručnog konzultanta na plaći koja nije bila manja od one u plinari'', kazao je Pripuz.

Poduzetnik Pripuz, koji je nakon smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića postao provooptuženi u aferi Agram, nije htio odgovarati na pitanja Uskoka, a suđenje se nastavlja 22. studenoga kada bi svoju obranu trebao iznijeti bivši direktor ZET-a Ivan Tolić.

  • +6
Zagreb: Nastavlja se suđenje za aferu Agram, Petar Pripuz Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Optužnicu protiv Pripuza, pokojnog zagrebačkog gradonačelnika i 15 njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.

Na raspravi početkom ožujka postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače.

Nova gradska vlast u kolovozu je poništila natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada na koji se ponovno prijavila i jedna od Pripuzovih tvrtki, ističući da će posao nakon nabave drobilice raditi gradsko poduzeće Čistoća.