problemi za gradonačelnika zagreba

[DOKUMENT] Komisija za javne nabave poništila Tomaševićevu odluku o poništenju natječaja za glomazni otpad koji je raspisao Bandić

01.10.2021 u 09:55

Bionic
Reading

Grad Zagreb mora platiti 20.000 kuna sudskih troškova i na koncu donijeti odluku o odabiru ponuditelja za natječaj glomaznog otpada koji je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poništio u kolovozu

Odluka je to Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave nakon što se na poništeni natječaj javne nabave, i najave da će Grad glomazni otpad rješavati drobilicama, žalila Reoma Grupa.

Reoma Grupa osporavala je zakonitost odluke o poništenju i tražila od DKOM-a da Tomaševićevo poništenje natječaja zapravo poništi, te da im Grad plati troškove žalbenog postupka u iznosu od 20.000 kuna i da Grad izabere jednu od tvrtki koje su se bile javile na natječaj koja će taj posao obavljati.

A na natječaj iz prosinca prošle godine, dok je gradonačelnik još bio Milan Bandić, za zbrinjavanje glomaznog otpada stigle su dvije ponude jedna tvrtke Ce-za-r Petra Pripuza od 125 milijuna kuna i Reoma grupe od 89 milijuna kuna.

DKOM by Tportal.hr on Scribd

Odluku o odabiru stara gradska uprava nije donijela, a nova je natječaj poništila jer su se pojavile 'nove okolnosti'. A one su bile činjenica da je grad odlučio na svom platou sa svojom radnom snagom to sam raditi i za to nabaviti dvije drobilice. Međutim u Reomi su smatrali da je su te okolnosti bile poznate i prije raspisivanja natječaja te da to nije mogao biti razlog za poništenje.

  • +5
Presica Tomaševića i Dolenec Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

U DKOM-su u konačnici dali za pravo Reomi i zaključili da Tomašević nije imao osnove za poništavanje natječaja za glomazni otpad. U najkraćim crtama, pojašnjeno jer Grad Zagreb pojasnio kako je nadmetanje poništio jer je tek sad postao svjestan da otpad i sam može oporabljivati, dok su iz Državne komisije zaključili da to ne može biti točno.

Grad je Reomi tako na koncu dužan platiti 20 tisuća kuna na ime pokretanja žalbenog postupka i donijeti odluku o tome tko će mu zbrinjavati glomazni otpad. Protiv rješenja DKOM-a nije dopuštena žalba, ali Grad može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom.