LRASM AGM-158C-3

Priprema za mogući sukob s Kinom: Donosimo detalje o najtraženijem projektilu dugog dometa u američkom arsenalu

10.04.2024 u 08:33

Bionic
Reading

Američka ratna mornarica testirala je prošlog tjedna najnoviju konfiguraciju stealth protubrodske rakete dugog dometa (LRASM) tipa AGM-158C-3. Testiranje dolazi točno godinu dana nakon što je proizvođač Lockheed Martin najavio da će udvostručiti proizvodnju ove trenutno najtraženije precizne rakete dugog dometa u američkom arsenalu. Za ovaj projektil se očekuje da će biti jedno od najvažnijih oružja Sjedinjenih Država u potencijalnom sukobu s Kinom, najvjerojatnije potaknutim kineskom invazijom na Tajvan

Američki obrambeni gigant Lockheed Martin priopćio je prošle srijede da je ratna mornarica SAD-a nedavno u sklopu opsežnih testiranja lansirala četiri AGM-158C-3 odjednom, opisavši događaj kao svojevrsnu diplomsku vježbu najnovije konfiguracije protubrodskih raketa. Ne navodeći gdje je testiranje provedeno, proizvođač ističe da je riječ o povijesnom događaju u kojem je LRASM pokazao 'urođenu visoku smrtnost od planiranja misije do integracije lanca eliminacije cilja i njegovih učinaka na metu'.

Prema pisanju specijaliziranog magazina Air & Space Forces, američka ratna mornarica također je izrazila zadovoljstvo ocijenivši da je testiranje ispunilo sve ciljeve misije. Lisbeth Vogepohl, direktorica Lockheed Martinovog programa LRASM, kazala je da je tvrtkin Odjel za rakete i kontrolu paljbe nastavio ulagati u dizajn i razvoj LRASM-ovih sposobnosti za protupovršinsko ratovanje da bi osigurali prijeko potrebna sigurnosna rješenja za 21. stoljeće.

  • +2
LRASM AGM-158C-3 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lockheed Martin

Lockheed Martin je dodao da testiranje predstavlja idući 'veliki korak' u razvoju LRASM-a te da on, kako se ističe, nudi smrtonosnu, dalekometnu i iznimnu sposobnost preživljavanja protiv dobro branjenih površinskih ciljeva, neusporedivu s bilo kojim drugim oružjem u arsenalu. Pritom valja istaknuti da testiranje nove konfiguracije AGM-158 dolazi godinu dana nakon što je Lockheed Martin najavio da će, pored LRASM-ova, udvostručiti proizvodnju krstareće rakete niske detekcije i produženog dometa (JASSM-ER), odnosno prvotne inačice LRASM-a koja zamjenjuje već zastarjelu raketu Harpoon.

Koliko je poznato, LRASM je dosad uspješno instaliran na strateški nadzvučni bombarder B-1B i palubni lovac F/A-18E/F, a sada se radi na ugovorima o integraciji rakete na višenamjenski palubni lovac F-35 i patrolno-izviđački avion P-8, koji može djelovati i u protupodmorničkom i protupovršinskom okruženju. Treba reći da integriranje na spomenute avione, s obzirom na njihove sposobnosti i specifična okruženja u kojima mogu djelovati, otkriva da se novi LRASM-ovi pripremaju za potencijalni sukob s Kinom.

Uništavanje unaprijed definiranog cilja

Sa sposobnošću isporuke korisnog tereta sa sigurne udaljenosti, ovaj precizno vođen inteligentni protubrodski projektil može presresti širok spektar površinskih prijetnji, a zbog svog poluautonomnog sustava navigacije LRASM ima minimalni domet od 320 kilometara i može gađati ciljeve na kopnu, zrakoplove svih vrsta i tipova, uključujući bespilotne letjelice, ali i neprijateljske brodove i podmornice bliže površini mora.

Sa svojim naprednim navođenjem, tehnologija LRASM omogućuje najnovijoj konfiguraciji AGM-158C-3 da koristi ranije prikupljene podatke kako bi pronašla i uništila unaprijed definiran cilj u tzv. zabranjenim okruženjima, čime se smanjuje oslanjanje na GPS navigaciju, mrežne veze, obavještajne podatke prikupljene drugim sustavima i platforme u neprijateljskim okruženjima elektroničkog ratovanja. Pri uništavanju ciljeva visoke vrijednosti, AGM-158C-3 koristi bojevu glavu s rasprskavajućim penetratorom težine 453 kilograma te detonacijski upaljač FMU-156/B, kakav se koristi i na projektilima JASSM-ER. Upravljački sustav rakete sastoji se od pokretnih uvlačećih krila, dvije horizontalne repne ravnine i vertikalnog stabilizatora, a vjerojatnost kružne pogreške iznosi do tri metra.

Najnovije testiranje Lockheed Martinove rakete dolazi nakon što je Pentagon započeo višegodišnji program nabave projektila u prvotnoj inačici JASSM-ER. Zračne snage (USAF) i ratna mornarica (USN), s Marinskim zborom (USMC), zatražili su od američkog Kongresa da ubrza višegodišnju kupnju LRASM-ova i JASSM-ER-ova u svojim proračunskim zahtjevima za fiskalnu 2025. godinu. Cilj je, prema dostupnim podacima, kupiti 549 projektila do fiskalne 2029. po procijenjenoj cijeni od 1,7 milijardi dolara.

Ključni projektil za ranu fazu sukoba

Očekuje se da će LRASM biti jedno od najvažnijih oružja za Sjedinjene Države protiv Kine u potencijalnom sukobu koji bi vjerojatno bio potaknut kineskom invazijom na Tajvan. Po ocjenama analitičara, potreba za ubrzanjem proizvodnje i proširenjem nabave oslanja se na predviđanja da bi Peking mogao pokrenuti invaziju do 2027., a sposobnosti LRASM-ova pružale bi u tom slučaju veliku američku prednost u, kako se zasad čini, neizbježnom sukobu u indopacifičkoj regiji.

Stručnjaci tvrde da će oružje dugog dometa biti ključno u ranim fazama sukoba jer su kineske sposobnosti za sprječavanja pristupa tzv. prvom lancu otoka poprilično moćne. Radi se, naime, o arhipelagu koji se proteže od poluotoka Kamčatka na sjeveroistoku do Malajskog poluotoka na jugozapadu te se većinom nalazi u vodama na koje Peking polaže pravo, što od Washingtona za to područje zahtijeva posebnu vanjskopolitičku i vojnu doktrinu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Lockheed Martin

Osim toga, za napad izvan kineske protuzračne obrambene ovojnice američke snage oslanjale bi se na krstareće rakete lansirane iz bombardera koji se ne mogu približiti kineskoj floti. Analitičari su uvjereni da bi LRASM-ovi, zbog svoje sposobnosti prepoznavanja visokoprioritetnih ciljeva i izvođenja taktičkih udara na velikim udaljenostima, mogli igrati značajnu ulogu u vođenju borbenih operacija kako na otvorenom oceanu, tako i u obalnim vodama.

Nužno je reći da je AGM-158C, osim za lansiranje iz zraka, dizajniran za rad s vertikalnim lansirnim sustavom Mk 41, a on se koristi na brojnim ratnim brodovima američke ratne mornarice. Kako bi mu se osigurala snaga za postizanje visine, priključen je modificirani izbacivi raketni potisnik Mk 114, a Lockheed Martin je najavio i mogućnost dizajniranja podmorničke varijante projektila.