OSIGURANO 20.000 EURA

Primorsko-goranske županija osigurala besplatan i neograničen prijevoz vlakom redovitim studentima

12.01.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županija će ove godine u cijelosti financirati prijevoz redovitih studenata vlakom, za što je u županijskom proračunu osigurano 20 tisuća eura, rečeno je u četvrtak na potpisivanju ugovora o financiranju u županijskoj upravi

Ugovor o financiranju troškova prijevoza redovitih studenata s prebivalištem u županiji potpisali su župan Zlatko Komadina i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Ugovoreni prijevoz obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku ili na ljetovanje, sve u kategoriji drugog razreda redovitih vlakova u Hrvatskoj. Primorsko-goranska županija sufinancira tu mjeru od 2020., a lani je tu pogodnost iskoristilo 326 studenata.

Komadina je rekao da županija studentima omogućuje besplatno putovanje radi mobilnosti i s tendencijom da oni u županiji ostanu živjeti i raditi. 'Lani smo taj trošak dijelili sa željeznicama, dok je sada država utvrdila fiksni trošak u visini od 9,95 eura mjesečno po studentu, a županiji nije problem snositi kompletan iznos i tako omogućiti svim studentima besplatan i neograničen prijevoz vlakom', rekao je.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić istaknuo je kako se Vladinom mjerom želi potaknuti što češće korištenje vlaka, posebice djece i mladih. Rekao je da je putnika više nego prije te da ih je 2021. na području županije bilo 120 tisuća, a u 2022. godini 230 tisuća.