valutni rizik

Primorac: Trenutno ne vidim nikakvu opasnost što se tiče uvođenja eura

21.09.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Hrvatska će imati značajne i trajne prednosti od uvođenja eura, omogućit će joj da bude ekonomski jača i otpornija na sadašnju i buduće krize, rekao je u srijedu u Saboru ministar financija Marko Primorac

„Trenutno ne vidim nikakvu opasnost što se tiče uvođenja eura”, kazao je Primorac u objedinjenoj raspravi o izmjenama 60-ak zakona koje su potrebne zbog uvođenja eura.

Naveo je da će se ulaskom Hrvatske u euro područje ukloniti valutni rizik, nestati transakcijski troškovi pri obavljanju konverzije, financijski i gospodarski sustav biti otporniji na krize, ojačati konkurentnost, potaknuti izravna inozemna ulaganja.

„To su samo neke od prednosti ulaska u euro područje koje će biti značaje i trajne”, naglasio je Primorac .

Poručio je i i kako trenutna inflacija nema veze s uvođenjem eura.

Rast cijena u drugim zemljama nakon uvođenja eura bio je prosječno od 0,2 do 0,4 posto što nije značajno, dodao je.

U Klubu Hrvatskih suverenista i Klubu Mosta ne dijele njegovo mišljenje.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ocijenio je suludim i politički neodgovornim ulaziti u eurozonu u doba najveće financijske neizvjesnosti i energetske krize. Tvrdi da to nije napravila nijedna druga zemlja.

„Nemojmo srljati kao guske u maglu, nemojmo ići grlom u jagode”, pozvao je Pavliček uvjeren da će uvođenjem eura doći do drastičnog poskupljenja proizvoda i usluga te da građani to neće moći podnijeti.

„Ne vidim opasnost od ulaska u eurozonu za zastupnike koji imaju plaću 2500 eura ili ministre s 3500 eura, ali vidim opasnost za umirovljenike s 330 eura”, dodao je Pavliček.

I Božo Petrov u ime Kluba Mosta smatra da nije razborito ni razumno u ovom trenutku uvoditi euro .

„Jesam za euro ali u pravom trenutku, a ovo danas nije trenutak”, kazao je Petrov navodeći rizične čimbenike kao što su geopolitička kriza, inflacija, niska proizvodnost rada, niske plaće, nekvalitetne hrvatske institucije.

„To je doslovno kockanje sa svim obiteljima u Hrvatskoj i njihovom budućnošću”, ocijenio je Petrov pitajući je li predsjednika Vlade uopće briga ili si je samo prije pet godina zadao politički projekt i neovisno o trenutku ga želi provesti pošto -poto.

Je li pravi trenutak za uvođenje eura pita se i Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozoravajući na porast cijena i prijeteću recesiju.

„Ne znam kada je bilo vrijeme ako nije danas vrijeme”, upitao je ministar Primorac na kritike o trenutku uvođenja eura.

Da ne uvodimo euro vjerojatno bismo deprecirali kunu što bi bio još veći udar za građane, poručio je ministar financija.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) drži da je uvođenje eura dobro iz više razloga, ali da je to potrebno jasnije objasniti građanima.

Ništa protiv eura nema ni Zvane Brumnić (Klub Socijaldemokrati), no poziva Vladu da pronađe politike koje će jasnije pokazati koje mjesto želimo zauzeti u Europi.

Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka) zatražila je pak osigurače za zaštitu građana od „lova u mutnom” kod uvođenja eura, primjerice osnivanje fonda iz kojeg bi se kompenzirali negativni efekti.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) ustvrdila je da se osim od kuna zakonskim izmjenama opraštamo i od njemačkih marki koje su još uvijek u vidu novčanih kazni navedene u nekim zakonima.

Osloboditi ćemo se i dinara kojima su izražene kazne u Zakonu o grbu, zastavi i himni, dometnuo je predsjedavajući Furio Radin.