ministar financija

Primorac: Povećanje plaća u javnom sektoru na stolu je za pregovore

26.08.2022 u 20:27

Bionic
Reading

Europska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora tvrtkama pogođenim ruskom invazijom na Ukrajinu. Program vrijedan 437 milijuna eura obuhvaća izravna nepovratna sredstva koja pokrivaju jamstvene premije i jamstva koja pokrivaju dio novih zajmova. Svrha programa jest ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju tvrtke u Hrvatskoj. Gostujući u središnjem Dnevniku - ministar financija Marko Primorac rekao je da je važno očuvati gospodarsku stabilnost te pomoći građanima i poduzetnicima. Vlada će to učiniti upravo paketom mjera koji je u završnoj fazi izrade

Marko Primorac, ministar financija gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako imamo stabilan BDP te vjeruje kako će prema kraju godine taj rast pomalo usporiti.

'No, danas imamo mnogo razloga za optimizam. BDP je u drugom kvartalu rastao 7,7 posto. To je druga najveća stopa rasta u EU i Eurozoni. Brže od nas je rasla samo Slovenija, a mi smo rasli duplo brže od prosjeka', rekao je ministar Primorac dodajući kako je prosjek EU-a bio 4 posto.

Dodao je kako su pokazali da su mjere Vlade za ublažavanje svih kriza, od Covid-a, u smislu očuvanja radnih mjesta i pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima bile adekvatne, a to će činiti i dalje. Zahvalio se poduzetnicima kao i građanima koji su doprinjeli rastu BDP-a svojim radom i rastom. 

Komentirajući mali BDP po stanovniku, Primorac je rekao kako postoje razni načini da se to promijeni. 

'Trenutno kad smo suočeni s ovakvom inflacijom i najavom recesije u pojedinim državama, moramo prije svega brinuti o očuvanju stabilnosti i pomoći našim građanima i poduzetnicima. Raspravlja se već neko vrijeme o paketu mjera koji je u finalnoj fazi. Možemo reći da ćemo se orijentirati kao što je bilo i najavljeno na naše najugroženije građane, s najnižim primanjima, umirovljenike, ali i na gospodarstvenike, dio javnog sektora, institucije koje moraju poslovati, odnosno nastaviti raditi unatoč povećanju cijena energenata. Brinut ćemo da i bolnice i škole i sve one ustanove koje moraju raditi, rade i dalje. Trenutno tražimo rješenje, doista fino kalibriramo', rekao je.

Istaknuo je da će mjere stupiti na snagu na vrijeme. Napominje kako trenutno razmatraju pomoć stanovništvu zbog ublažavanja cijena energenata kao i niže cijene za škole, vrtiće i bolnice te mikropoduzetnike. 

'Nakon toga bit će utvrđena i cijena za veće poduzetnike', naglasio je.

Ističe kako imaju mogućnosti dio mjera implementirati odmah kroz preraspodjele. 

'Za neke dominantnije intervencije morat ćemo ići u rebalans proračuna. Očekujem da će to biti u listopadu', naglasio je.

Govoreći o cijeni plina rekao je kako građani moraju biti svjesni da plaćaju višestruko nižu cijenu od tržišne. 

'HEP je zbog toga već sad izložen određenim rizicima. HEP posluje stabilno, on je javno poduzeće koje je u prethodnim godinama ostvarivalo značajne razine dobiti pa sad ima određene mogućnosti da apsorbira cijelu ovu krizu s kojom se suočavamo i da preuzme dio troškova', rekao je.

Potvrdio je da je povećanje plaća u javnom sektoru na stolu za pregovore.

'Tu nema dilema, svjesni smo si činjenica da je došlo do općeg porasta cijena. Očekujem konstruktivne razgovore sa sindikatima', zaključio je.