institut za rat

Prigožin se vratio u Rusiju i pregovara o sudbini vagnerovaca?

29.06.2023 u 08:34

Bionic
Reading

Pregovori oko sporazuma koji je okončao Wagnerovu oružanu pobunu u Rusiji možda još uvijek traju, navodi američki Institut za istraživanje rata

Šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin otišao je u utorak u egzil u susjednu Bjelorusiju, prema riječima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, nakon što je Rusija odustala od optužnice protiv Wagnera zbog pobune proteklog vikenda.

Bjeloruska promatračka skupina Hajun Project objavila je pak podatke o praćenju letova, prema kojima je Prigožinov zrakoplov u utorak poletio iz Bjelorusije za Moskvu, a zatim odmah odletio za Sankt Peterburg.

Istaknuti ruski vojni bloger Igor Girkin tvrdi da se Prigožin vratio u Rusiju kako bi pregovarao s visokim ruskim dužnosnicima.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da ovakve spekulacije sugeriraju da strane možda još uvijek pregovaraju o detaljima sporazuma.

'ISW ne može neovisno potvrditi je li se Prigožin doista vratio u Rusiju, niti pojedinosti o navodnom posjetu, ali možda se nakratko vratio kako bi razradio daljnje detalje dogovora koji je postigao bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko', stoji u najnovijoj objavi ISW-a.