ZASTUPNICI NISU IZNENAĐENI IZRUČENJEM

'Prigovori i teorije u slučaju Perković SDP-u su se obili o glavu'

24.01.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Već oko 13:30 Josip Perković trebao bi krenuti put Njemačke, nakon što je odbijanjem žalbe njegovog odvjetnika Ante Nobila Ustavni sud potvrdio da nema zapreka za izručenje bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe. Prestanak pravosudne i političke trakavice komentirali su i saborski zastupnici

HDZ-ov Vladimir Šeks i inače ne komentira odluke sudova, pa tako ni ovaj put nije htio reći što misli o odluci Ustavnog suda. Prigovorio je ipak SDP-u zbog njegovog pokretanja ustavnih promjena i ideje o ukidanju zastare za teška ubojstva potaknute slučajem Perković.

'Sada je jasno da su sve teorije i prigovori koji su se upućivali HDZ-u i meni, a koji su bili vezani za taj Zakon o pravosudnoj suradnji i za promjene Ustava koje su SDP i Zoran Milanović ironizirali te pritom i vrijeđali, sada pali u vodu, da su im se obili o glavu', kazao je Šeks.

Naime iz SDP-a su prema glavnoj oporbenoj stranci stizale optužbe da time što ne žele podržati ustavne promjene i ukidanje zastare zapravo štite počinitelje zločina.

Odluku Ustavnog suda SDP-ov Ivo Jelušić nije htio direktno komentirati, ali kaže da ga nije iznenadila.

'Ja sam se uvijek zalagao za to i uvijek sam govorio da je slučaj Perković stvar hrvatskog sudstva i kako ono odluči, tako će biti. Sudovi su ti koji prosuđuju i odlučuju što će biti. Je li to što sudovi naprave uvijek dobro, druga je stvar. Ja spadam u one koji smatraju da su sudske odluke općenito i načelno podložne javnom propitivanju, kao i svakog tko obavlja neku javnu djelatnost', rekao je Jelušić.

Iznenađenja nije bilo ni kod HNS-ovog Milorada Batinića. 'To je područje koje nije posebno plijenilo moju pažnju. Naime ja sam legalist, a kako smo u hrvatske zakone preuzeli određenu regulativu Europske unije, smatram da ih moramo poštivati', rekao je Batinić.
311507,311263,310909,311049