službeni jezici u makedoniji

Prevedeno više od 35.000 oporbenih amandmana na zakon o jeziku

06.02.2018 u 21:39

Bionic
Reading

Makedonske parlamentarne službe završile su u utorak prijevod više od 35.000 amandmana koje je najutjecajnija oporbena stranka VMRO-DPMNE podnijela na zakon o upotrebi jezika, koji je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov odbio potpisati jer ga smatra neustavnim te ga je vratio u parlament na treće čitanje

Sporni zakon naime predviđa uvođenje albanskog jezika kao drugog službenog jezika u Makedoniji, čemu se oštro protivi oporba.

Inače, u makedonskom parlamentu u tijeku je provjera toga jesu li podneseni amandmani tehnički ispravni, odnosno imaju li skupni amandmani isti sadržaj. Ova provjera trebala bi skratiti parlamentarnu debatu kako se ne bi diskutiralo odvojeno za slične predložene izmjene.

Parlamentarne službe, javljaju makedonski mediji, ne mogu predvidjeti u kojem roku bi bila zakazana sjednica parlamenta na kojoj bi se razmatrali podneseni amandmani oporbe.

Čelnik VMRO-DPMNE-a Kristijan Mickoski smatra da parlament nema drugu mogućost osim razmatranja amandmana. U protivnom oporba će, kaže, ostati pri stavu da je zakon o upotrebi jezika neustavan i da ne može biti primijenjen u praksi.

Vladajuća većina pak smatra da zakon nije neustavan, već da oporba namjerava blokirati rad parlamenta.

Arhitektura u središtu Skoplja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podsjetimo, usvajanje spornog zakona bilo je uvjet albanske manjine da podrži vladu aktualnog premijera Zorana Zaeva.

Izmjena zakona o upotrebi jezika inicirana je tzv. Tiranskom platformom koju su albanski politički čelnici iz Makedonije sastavili pod snažnim utjecajem albanskog premijera Edija Rame u Tirani nakon posljednjih parlamentarnih izbora u Makedoniji.