dobrosusjedski odnosi

Makedonci ratificirali sporazum o prijateljstvu s Bugarima, slijedi revizija školskih udžbenika

16.01.2018 u 13:04

Bionic
Reading

Makedonski parlament ratificirao je u ponedjeljak sporazum o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i suradnji s Bugarskom i to na sjednici kojoj nisu nazočili zastupnici najjače oporbene stranke VMRO-DPMNE

Prema ovom sporazumu, dvije zemlje odustaju od polaganja prava na međusobni teritorij, a Bugarska se obavezuje kako će podržavati težnje Makedonije za članstvom u EUNATO-u.

Sporazum također poziva na uspostavljanje odbora koji će objektivno preispitati zajedničku povijest, što bi moglo dovesti do revizije školskih udžbenika.

U makedonskom parlamentu je većina zastupnika, njih 61, glasala za usvajanje nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma, dok je jedan ostao suzdržan.

VMRO-DPMNE, inače, ne sudjeluje u radu parlamenta jer je više zastupnika uhićeno zbog nasilja u Sobranju krajem travnja prošle godine.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov je, govoreći na sjednici Sobranja, ukazao na činjenicu da se o teškim i osjetljivim pitanjima između dvije susjedne zemlje ne može lako pregovarati.

'Ni mi ni Bugarska nismo u potpunosti zadovoljni tekstom sporazuma', izjavio je Dimitrov, dodajući kako on, između ostalog, obuhvaća makedonske interese u Bugarskoj te kako je ratificiran upravo na dan kad je Bugarska priznala nezavisnost Makedonije, kao prva zemlja koja je to učinila.

Zaev i Borisov prilikom potpisivanja dogovora Izvor: Pixsell / Autor: Maja Zlatevska

'Ključno je da, prije nego što se ovaj sporazum ratificira u praksi, vidimo značajnu promjenu u našim odnosima', naglasio je Dimitrov, ukazavši na značenje sporazuma, jer su 'dvije strane ohrabrene izaći iz rovova, posebno u regiji koja se nalazi pod teškim teretom povijesti', kazao je Dimitrov, izrazivši žaljenje što se na sjednici ne nalaze oporbeni zastupnici kako bi pružili podršku sporazumu.

Sporazum o prijateljstvu potpisali su 1. kolovoza prošle godine premijeri Makedonije i Bugarske Zoran ZaevBojko Borisov u cilju jačanja prijateljskih odnosa dviju zemalja, unapređivanja dobrosusjedskih veza i uspostavljanja svestranog odnosa u skladu s međunarodnim pravom.

Sporazum o prijateljstvu Makedonije i Bugarske rezultat je petogodišnjeg pregovaračkog procesa radnih skupina ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja i smatra se nadogradnjom onoga iz 1990. godine.