ANALITIČARI O SUKOBU U VLASTI

Preslagivanje vladajuće većine opasna je operacija za HDZ

21.04.2016 u 17:24

Bionic
Reading

Od priče o preslagivanju unutar vladajuće koalicije koju je pokrenuo svojom izjavom pridruženi član Domoljubne koalicije Milan Bandić, a koja je eskalirala nakon oštrih kritika koje je potpredsjednik i čelnik Mosta Vlade Božo Petrov uputio na adresu prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, najvjerojatnije neće biti ništa, smatraju politički analitičari

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da se sasvim sigurno, kad gledamo kratkoročno, ne radi o nečemu što bi sada moglo ozbiljno potresti Vladu. 'Ne postoji netko tko bi umjesto Mosta mogao ući u koaliciju. Nije moguće kratkoročno izglasavanje nepovjerenja sadašnjoj Vladi, a proces izglasavanja nepovjerenja kompliciran je i dugačak', mišljenja je Gjenero.

Za HDZ bi sam ulazak u taj proces bio strašno rizičan, smatra analitičar, a za Hrvatsku bi to značilo gubitak vremena i zaustavljanje i ovo malo procesa koji su krenuli vezano uz konsolidaciju budžeta. 'Konačno se nešto počelo događati, izgleda da Ministarstvo financija nešto radi, ali se to prema van ne vidi. U ovom tehničkom smislu neće se vjerojatno dogoditi ništa i vjerojatno će još dosta vremena proći s ovakvom konstelacijom odnosa u Vladi', kaže Gjenero.

Politički analitičar i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Ivan Rimac smatra da se u prvom redu radi o spinu i razgovoru preko medija HDZ-a s Mostom oko načina funkcioniranja koalicije. 'Samo preslagivanje teško je moguće bez pristanka HNS-a, tako da to sada praktički izgleda potpuno nemoguća opcija. Međutim poruka da bi netko mogao preuzeti dio zastupnika Mosta koja je poslana preko Milana Bandića poruka je da bi u tom preslagivanju Most izgubio određeni broj zastupnika. To je poruka koja je poslana Mostu u prvom redu kako bi se osvijestio oko same suradnje u koaliciji, a ne kao realna opcija kako bi se takvo što dogodilo u dogledno vrijeme', kaže Rimac.

'Hrvatska politika ušla je u vrlo rizično i opasno razdoblje'

Gjenero poručuje vladajućima da je njihova obaveza prema biračima izgurati mandat do kraja. 'U ovakvom rasporedu ste preuzeli odgovornost i s pozicije birača vi morate odraditi četverogodišnji mandat, kaže Gjenero.

Međutim, hoće li to biti moguće kad Petrov optužuje Karamarka za izdaju nacionalnih interesa zbog prijateljstva s Jozom Petrovićem koji je kako konzultant MOL-a svjedočio u Londonu u sporu u slučaju Ina - MOL. S druge strane HDZ krivicu svaljuje na Ivana Vrdoljaka, novog predsjednika HNS-a i bivšeg ministra gospodarstva.

'Ako se međusobno krvite oko Ine, onda ne možete očekivati da će vam Ivan Vrdoljak kojeg optužujete da je spiritus agens cijelog problema sada riješiti problem preskakanjem na kontra stranu. Bliže su pozicije HDZ-a i SDP-a nego HDZ-a i HNS-a oko Ine. Ovaj sukob koji sad postoji između HDZ-a i Mosta vrlo je sličan onom sukobu koji je tinjao između Ivana Vrdoljaka i Siniše Petrovića i opet je tu pitanje nametljivijeg manjeg partnera i inertnijeg većeg', objašnjava Gjenero.

No postavlja se pitanje zašto je onda cijela priča puštena u javnost, jer nitko ne vjeruje da se radilo o slučajnosti i da je Bandić to kazao bez konzultacija s Karamarkom. Gjenero objašnjava da se radi o ozbiljnijem i dubljem problemu koji govori o tome da je hrvatska politika ušla u vrlo rizično i opasno razdoblje u kojem se političari nisu sposobni ni o čemu usuglasiti i dogovoriti.
'Taj tip radikalizacije koji je uspostavljen stvaranjem dvaju političkih blokova koji se permanentno napadaju i sukobljavaju sada se prenosi i unutar uvjetno rečeno svjetonazorskoga bloka. Političari zaboravljaju da je glavni posao politike uspostavljanje kompromisa', napominje Gjenero i dodaje da se hrvatski političari ponašaju kao da je kompromis nečasna stvar i kao da je jedini način vođenja politike maksimalizacija dobiti.

'Nemoguće je upravljati Oreškovićem bez odjeka međunarodne zajednice'

Analitičar kaže da se mediji pak ponašaju kao glasnogovornici pojedinih interesnih skupina koje preko medija opet žele maksimalizirati svoje dobiti i tako se dodatno zaoštrava i onako pregrijana razina političkog sukoba. 'Mi smo u vrlo ozbiljnoj blokadi i nešto pod hitno valja učiniti za smanjivanje razine sukoba', kaže Gjenero. Ovoga puta, nastavio je, opozicija stoji sa strane i ni na koji način u ovim konkretnim slučajevima ne prijeti vladajućoj većini ako ona uspostavi unutarnji konsenzus. 'Političari kao da su zaboravili da su konsenzus i kompromis njihovi glavni poslovi. Ako neće usvajati kompromisna rješenja, onda neće usvojiti nijedno rješenje. Onda ćemo i dalje gubiti vrijeme', naglašava analitičar.

U cijeloj priči predsjednik Vlade Orešković stoji sa strane.

'Premijer Orešković za sada ima svoju autonomiju koja nije proizašla samo iz njegove slobodne volje nego i iz utjecaja međunarodnih aktera na premijera kao instituciju pa je HDZ u tom segmentu jednostavno osvijestio da je nemoguće upravljati Oreškovićem a da ne čuje odjek međunarodne zajednice na svoje poteze', mišljenja je Rimac. Ipak, hoće li se Karamarko zadovoljiti pozicijom drugog čovjek Vlade? 'Ako profunkcionira odnos s Mostom, onda će moći lako izvršiti pritisak na Oreškovića. U prvom redu to je problem i za funkcioniranje i jednostavno upravljanje onog dijela želja koje bi oni htjeli prenijeti Oreškoviću', kaže Rimac.