pjesnik, slikar...

Preminuo poznati zagrebački kirurg: 'Malo je takvih kao Tony'

12.06.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Preminuo je poznati zagrebački kirurg Antun Kljenak, a vijest je na Facebooku objavio njegov kolega Hrvoje Tomasović

'Tužan dan danas. Upravo sam dobio vijest da je preminuo moj prijatelj Antun Kljenak Tony. Veliki liječnik, humanist, hrvatski pjesnik i intelektualac. Malo je takvih kao što je bio Tony', napsiao je Tomasović na Facebooku.

Kljenak je bio doktor znanosti, primarijus, specijalist dječje kirurgije i sveučilišni magistar javnog zdravstva. Završio je Klasičnu gimnaziju, studij medicine u Zagrebu te postdiplomski studij Javnog zdravstva.

Godine 2003. diplomirao je na The George Washington Universityju, Columbian Collegeu of Arts and Sciences: Tranformational Leadership. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba i drugih nagrada, povelja i priznanja. Dragovoljac je Hrvatskog oslobodilačkog rata, odlikovan Spomenicom domovinskog rata 1990.-1992.

Autor je filmova 'Zagreb Surgical Reconstructive Procedure' (autorski film o vlastitoj metodi operacije šake 'djece leptira", premijerno prikazan u Stockholmu, potom u SAD-u, Chileu, Engleskoj i drugdje), 'Zagreb suzama vjeruje' (dokumentarni film o hrvatskoj djeci žrtvama rata) te kratkih filmova 'Debra Imagine' i 'Tragovi u pijesku'. Sudjelovao je i u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'.

Osim što je bio vrhunski kirurg, Kljenak je bio i pjesnik, slikar, autor filmova, a okušao se i u politici, gdje je surađivao s HSP-om.