bliže rješenju

Pregovarali iza zatvorenih vrata o 150 milijuna kuna: Hoće li Split biti blokiran?

19.04.2019 u 12:44

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon što je u splitsku gradsku upravu i službeno pristigla pravomoćna presuda kojom je Grad dužan isplatiti oko 150 milijuna kuna u višedesetljetnom sporu oko zemljišta u istočnom dijelu grada, čime je ozbiljno ugroženo financiranje i funkcioniranje Splita, iza zatvorenih vrata održan je prvi razgovor gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i tužitelja Nebojše Kneževića

Krstulović Opara prethodno se susreo s predstavnicima svih političkih opcija u Gradskom vijeću i od njih dobio mandat za 'razgovore, a ne pregovore' o ovom problemu.

Kako je potvrđeno tportalu, na prvom sastanku s Kneževićem nije postignut konačni dogovor, no čini se da se dvije strane približavaju rješenju koje će na koncu morati biti predloženo Gradskom vijeću na usvajanje. Novi sastanak dogovoren je za idući tjedan.

Po neslužbenim informacijama, Knežević nudi mogućnost da se spomenutih 150 milijuna kuna isplati 'u različitim oblicima' - dakle zamjenskim nekretninama, kompenzacijom oko komunalnog doprinosa ili u gotovom novcu - kako ne bi došlo do blokade gradskog proračuna. Sporazum sa sličnim sadržajem on je potpisao s bivšim gradonačelnikom Željkom Kerumom na isteku njegova mandata, no u kasnijim godinama on nije proveden.

U ovom slučaju Grad Split tužen je zbog prometnica u sklopu terminala TTTS, koje su Knežević i drugi kupili u različitim stečajnim postupcima početkom devedesetih i na njih se upisali kao vlasnici. Dug niz godina trajalo je više sporova oko toga, a intenzivirali su se kada je gradska uprava pokušala na tom zemljištu izgraditi vodovodnu infrastrukturu, potom i kada ga je po Zakonu o cestama pokušala upisati kao 'nerazvrstane ceste'.

  • +51
Andro Krstulović Opara Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

U prvoj reakciji na presudu, koja je u tom trenutku još uvijek bila neslužbena, gradonačelnik Andro Krstulović Opara aludirao je da se radi o privatizacijskom kriminalu i najavio da će se svim sredstvima boriti kako bi se ispravila nepravda. Čak je, navodno samo zbog ovog slučaja, pohitao na hitan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Dio splitske oporbe smatra da treba ustrajati na sudskim sporovima - odnosno odgodi ovrhe i reviziji presude - dok dio smatra da treba postići nagodbu o isplati. Ne slažu se ni oko toga je li Kerumov sporazum s Kneževićem bio koristan i zakonit ili se također radilo o potencijalno štetnoj odluci.

Iz splitske gradske uprave naknadno su poslali kratko priopćenje o sastanku. 'Gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim zamjenicima i suradnicima održao je danas sastanak s dr. Nebojšom Kneževićem i njegovim odvjetnicima na temu spora o TTTS-u, u kojem, prema presudi Županijskog suda u Zagrebu, Grad Split dr. Kneževiću i ostalima treba isplatiti oko 150 milijuna kuna, uvažavajući načela pravde te istovremeno osiguravanje nesmetanog funkcioniranja drugog grada u državi.'

kratko priopćenje

Oglasila se gradska uprava, evo što kažu

Iz splitske gradske uprave naknadno su poslali kratko priopćenje o sastanku. 'Gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim zamjenicima i suradnicima održao je danas sastanak s dr. Nebojšom Kneževićem i njegovim odvjetnicima na temu spora o TTTS-u, u kojem, prema presudi Županijskog suda u Zagrebu, Grad Split dr. Kneževiću i ostalima treba isplatiti oko 150 milijuna kuna, uvažavajući načela pravde te istovremeno osiguravanje nesmetanog funkcioniranja drugog grada u državi.'