KRATKO PAMĆENJE

Predsjednica tvrdi da nikada u javnosti nije govorila ni protiv koga. A što je onda ovo?

15.02.2019 u 20:02

Bionic
Reading

U ekskluzivnom intervjuu za Media servis predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da nikada u javnosti nije govorila ni protiv koga. Takvu tvrdnju, koja je daleko od istine, izrekla je opovrgavajući da je Budimir Lončar, posljednji šef diplomacije SFRJ, kojega zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi odlikovati zbog 'izuzetnih postignuća i značajnog doprinosa međunarodnoj suradnji RH i ostalih zemalja članica EU-a', zapravo njezin savjetnik

Zagrebački gradonačelnik želi uručiti Medalju grada Zagreba Budimiru Lončaru, zbog čega se diglo dosta prašine. Na pitanje surađuje li s njim i je li joj gospodin Lončar savjetnik, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je bez krzmanja.

'Ne, apsolutno nije. Mislim da se predsjednik države ne treba miješati u odluke lokalne uprave i samouprave. Nikad se nisam miješala. To je stvar gospodina Bandića i grada Zagreba... Nikada u javnosti, kao što znate, nisam govorila ni protiv koga, pa tako neću niti protiv gospodina Lončara', rekla je predsjednica, dodajući da Lončar definitivno ne bi bio i nije na njenom popisu za bilo koje državno odlikovanje, iako poštuje njegovu karijeru.

Istina je da se predsjednica nije često upuštala u verbalno šamaranje pojedinaca i da umjesto toga, kako i priliči iskusnoj diplomatkinji, na zub radije uzima institucije, skupine i pojave. Do prije mjesec-dva predsjednica je redovito razapinjala vladu premijera Andreja Plenkovića, iako je oštrica uperena u kolektiv više u službi reklamiranja dežurnog kritičara nego poticaj kritiziranima da se uhvate ozbiljnog posla. No predsjednici nisu strani ni ponešto direktniji udarci.

U prvoj godini mandata Kolinda Grabar Kitarović obrušila se na svog prethodnika Ivu Josipovića. U velikom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, koji je dostupan i na službenim stranicama Ureda predsjednice, zamjerila je Josipoviću da je u njegovu mandatu isticana 'napadna' privrženost Beogradu.

'Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pjevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nismo riješili nijedno otvoreno pitanje. To vrijedi i za naš odnos s Crnom Gorom', rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

  • +3
Kolinda Grabar Kitarović u posjetu upravi Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic

Iste godine prozvala je Angelu Merkel, poručivši da je prouzročila izbjeglički kaos u Europi. Njemačka javna televizija ARD ustvrdila je da je u pitanju 'kritika oštrog tona', a Spiegel Online u članku pod naslovom 'Hrvatska predsjednica optužuje Merkel za politiku kaosa' piše o 'snažnoj kritici' koju je Kolinda Grabar Kitarović uputila kancelarki.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV, predsjednica je ustvrdila da je kancelarka, koja je pozivala izbjeglice u Njemačku, sad 'povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante koji dolaze'.

'Gospođa Merkel je to učinila a da nije svjesna zapravo da je u vožnji u kojoj se iza skupilo toliko automobila, povukavši ručnu kočnicu, zapravo napravila kaos na cesti. I taj kaos sada treba riješiti', kazala je Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon izborne pobjede izjavila kako joj je upravo Angela Merkel politički uzor.

Diplomat Ivica Maštruko, prvi hrvatski veleposlanik pri Svetog Stolici, ocjenio je tada za tportal da je u pitanju 'nespretna i nepromišljena izjava koju je predsjednica dala bez ikakvog povoda, razloga i posebnog smisla'.

Angela Merkel Izvor: Reuters / Autor: AXEL SCHMIDT

Prije dvije godine napala je hrvatske veleposlanike, optužujući ih za izdaju države. U božićnom razgovoru za Večernji list rekla je da se i sama uvjerila kako 'ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike'. Govoreći o svom kontroverznom putovanju u SAD, a ne imenujući tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Joška Paru, kazala je da je 'u ključno tranzicijsko vrijeme veleposlanik donio odluku da će biti na godišnjem odmoru i sa svojom suprugom je bio u Bruxellesu'.

Iz MVEP-a su poručili da je Paro napustio SAD bez njihove suglasnosti, a naknadno je prihvaćeno njegovo objašnjenje da je otputovao zbog teškog zdravstvenog stanja člana uže obitelji.

Paru je zarezala i u HRT-ovoj emisiji ‘Iza zavjese’ Tihomira Dujmovića.

'Prije nego sam otišla na put, objavili smo da odlazim na službeno putovanje, međutim, nismo objavili detalje jednostavno zato što kada idete na takav tip razgovora, nađe se netko tko nije sklon Hrvatskoj i želi osujetiti plan putovanja i ideje koje želite izložiti. Tijekom cijelog boravka sa mnom je bio jedan djelatnik veleposlanstva. Veleposlanik je bio na godišnjem odmoru', kazala je Grabar Kitarović. Dvije godine kasnije tom istom Pari uručila je vjerodajnice kao novom hrvatskom veleposlaniku u Kraljevini Belgiji.

U ljeto 2016., nakon što je skupina huligana tijekom utakmice na Europskom nogometnom prvenstvu bacila baklje na teren i umalo prekinula utakmicu Hrvatska-Češka, hrvatska predsjednica na Facebooku je napala - orjunaše. Isti termin, nekoliko dana radnije, u emisiji 'Bujica' za nepoćudne nogometne navijače upotrijebio je i Zdravko Mamić, a prije njega i Ivan Miklenić iz Glasa Koncila.

Organizacija jugoslavenskih nacionalista (ORJUNA) postojala je prije stotinu godina, kao politička organizacija koja se zalagala za ideju jugoslavenske nacije, a imala je i paravojno krilo koje je napadalo hrvatske nacionaliste i komuniste. Osnovana je u Splitu 1921. godine i bila je raširena u Dalmaciji i Sloveniji, koje su u to doba bile ugrožene talijanskim iredentizmom, a zabranjena je 1929.

Nešto kasnije, u razgovoru za N1, rekla je da je pogriješila kada ih je nazvala orjunašima: 'Trebalo ih je nazvati teroristima.'

'Malo me iznenadila reakcija hrvatske javnosti. Neki su se čak i prepoznali u tome. To nije bila reakcija službenim priopćenjem, nego na Facebooku, gdje smo malo osobniji. Ali dobro, dopuštam da se u Hrvatskoj stvari shvaćaju drugačije. Moram vam reći da sam pogriješila kad sam ih tako nazvala. Trebalo ih je nazvati teroristima jer to je pravi izraz za njih. Cijelu državu drže u teroru. Meni su prije utakmice s Češkom desetine ljudi slale e-mailove i poruke da će orjunaši izazvati nerede u Francuskoj. Te nerede ne treba i ne smije se povezivati ni s Torcidom, BBB-om, ni bilo kojom drugom navijačkom skupinom. To su pojedinci ili male skupine ekstremista koji su politički motivirani da bi Hrvatsku ocrnili u međunarodnoj javnosti', rekla je predsjednica.

Kolinda Grabar Kitarović za Media servis Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube