OLAKŠAVANJE POZICIJE

Predsjednica stala na stranu inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o istanbulskoj'

29.11.2018 u 15:25

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je, na njihov zahtjev odvojeno, predstavnike građanskih inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj'

U priopćenju za medije iz Ureda predsjednice navode da su predstavnici spomenutih inicijativa obrazložili predsjednici razloge svojega nezadovoljstva postupanjem Ministarstva uprave i tvrtke Apis IT, koji, kako su istaknuli, nemaju zakonske ovlasti za provjeru valjanosti potpisa za referendume, niti je to predviđeno bilo kojim zakonom, kao i razloge zašto su privremeno odustali od uvida u potpise koje je Ministarstvo uprave proglasilo nevažećim.

Nadalje se dodaje da su naveli kako događaje koji su uslijedili nakon predaje potpisa u Hrvatskom saboru smatraju nezakonitim i ugrožavanjem demokratskih sloboda u Hrvatskoj. Od predsjednice su zamolili za zaštitu prava građana koji su zatražili raspisivanje navedenih referenduma.

>>> Zemlja zombija: Samo ovako možemo stati na kraj muljažama na referendumima

'Predsjednica je izrazila razumijevanje za nezadovoljstvo predstavnika spomenutih inicijativa jer im nije bilo dopušteno promatrati tijek kontrole valjanosti potpisa te je ponovila ocjenu kako bi nazočnost tih promatrača bitno olakšala i poziciju Vlade prema zainteresiranoj javnosti. Vezano za različite interpretacije o ustavnim ovlastima Predsjednice Republike za raspisivanje referenduma, one su jasno uređene člankom 87. Ustava', navodi se u priopćenju.

  • +20
Okupljanje GI "Narod odlučuje" uoči predaje Zahtjeva za raspisivanje referenduma Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL