U DRUŠTVU BULJEVIĆA

Predsjednica nenajavljeno otišla u Afganistan

20.05.2016 u 07:42

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je u nenajavljeni posjet pripadnicima hrvatskog vojnog kontingenta u Afganistanu, priopćeno je u petak iz predsjedničina ureda

"Nakon službenog posjeta Iranu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Josip Buljević nenajavljeno su otputovali u posjet pripadnicima hrvatskog kontingenta misije Odlučna potpora u Afganistanu", kaže se u priopćenju.

U Afganistanu je trenutno četvrti hrvatski kontigent (HRVCON) u misiji Odlučna potpora, nasljednici ISAF-a koji je okončan krajem 2014. godine.

"Za vrijeme kratkog boravka u Mazar-e-Šarifu i Kabulu, osim s pripadnicima hrvatskog kontingenta, predviđeni su susreti s afganistanskim dužnosnicima, zapovjedništom misije Odlučna potpora te predstavnicima UN-a i NATO-a", navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

Zapovjednik 4. HRVCON-a je brigadir Mato Matanović, a kontigent čini ukupno 97 pripadnika. Uz 75 pripadnika OSRH, u njemu su i predstavnici zemalja Atlantske povelje, 17 iz Crne Gore, dva iz Albanije, dva iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Makedonije.

Ovo je drugi posjet Grabar-Kitarović Afganistanu otkako je predsjednica države. U svibnju prošle godine bila u službenom posjetu toj zemlji. I tada je posjetila hrvatske vojske u Kabulu i Mazar-e-Šarifu, razgovarala s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i drugim dužnosnicima te zapovjednicima Odlučne potpore i civilnim predstavnikom NATO-a.