vrućina i oluje

Poznati meteorolog otkrio što nas čeka u kolovozu

17.07.2023 u 19:51

Bionic
Reading

Vrućine su zavladale cijelom Hrvatskom. Više o tome kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta otkrio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Toplinski je val. No danas je 17. srpnja, jesu li ove temperature iznad, ispod ili u prosjeku? 'Temperature su ipak nešto iznad prosjeka. Naravno, tome u prilog govori i ovaj toplinski val, koji će trajati negdje do sredine tjedna', kazao je Čačić na Novoj TV.

Na pitanje o superćelijskim olujama, o kojima govore neki meteorolozi iz Srbije, Čačić odgovara: 'Radi se o velikim energijama usred ljeta. Nije neobični da ljeti te energije busu vrlo izražene i također, vezane uz vlagu, koja je gorivo za olujne oblake. Tada se mogu stvarati ti grmljavinski oblaci, koji mogu dosezati - radarski su kod nas praćeni - i do 16 kilometara, dakle ulaze i u stratosferu. Svi ti grmljavinski oblaci onda imaju neku svoju strukturu pa se zovu jednoćelijski, višećelijski ili superćelijski. Najjači su ovi superćelijski, dugo se održavaju i mogu trajati i po nekoliko sati, imaju svoj sustav strujanja i mogu davati vrlo olujne procese i velike štete.'

  • +27
Vrućina na splitskim ulicama Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Što se tiče dugoročne prognoze za ljeto, Čačić kaže: 'Prema sezonskoj prognozi možemo reći da će kolovoz biti ipak nešto iznad prosjeka, dakle i dalje topliji od prosjeka. Oborine bi trebale biti u granicama prosjeka. Što se tiče oluja, one će biti češće na kopnu i puno rjeđe na moru. U prosjeku je na kopnu svaka četiri dana jedna grmljavinska nepogoda'.