UPRAVA OPTUŽUJE

'Pozivom na bojkot Večernjaka sindikat ugrožava 400 obitelji'

23.03.2011 u 16:14

Bionic
Reading

Povodom današnjeg štrajka novinara Večernjeg lista, oglasila se uprava tog dnevnika koji su upozorili da je poziv na bojkot kupnje te tiskovine lista akt destrukcije koji ugrožava prava onih koje štrajk navodno štiti. Uprava je prozvala sindikat da svojim pozivom 'ugrožava egzistenciju gotovo 400 obitelji zaposlenika koji rade za Večernji list ili žive od Večernjeg'

Stav uprave Večernjeg lista o štrajku njihovih zaposlenika prenosimo u cijelosti.

Jutros započetom štrajku u Večernjem listu pridružila su se tijekom jutra u Zagrebu i dopisništvima ukupno 63 zaposlenika. Zagrebački štrajk oko pedesetoro kolegica i kolega zasad prolazi u redu i miru, a istu informaciju imamo i iz dopisništava.

Većina od oko 380 večernjakovaca u redakciji, marketingu, prodaji, pratećim službama itd. danas ne sudjeluje u štrajku, već redovno i neometano obavlja svoje poslove i proizvodi novine koje će i sutra izići jednako kvalitetne kao i do sada.

Iako smo osigurali da štrajk teče bez incidenata, jutros smo ponovo suočeni s bombastičnom retorikom sindikata, čiji su predstavnici pred okupljenim novinarima tvrdili da ih zaštitari ne puštaju u Večernji list, što jednostavno nije točno. I štrajkaškom odboru i svima koji sudjeluju u štrajku osigurali smo prostoriju u kojoj slobodno mogu boraviti, a svima onima koji žele raditi da to mogu u normalnom okruženju i bez ometanja.

Zaštitarske službe imaju i sindikat i Večernji list, a evidencija na ulazu provodi se samo zato da se može zabilježiti tko sudjeluje u štrajku, a tko radi. Ispričavamo se svim večernjakovcima te kolegama iz Vjesnika što smo, zbog evidencije koju smo zakonom dužni voditi, promijenili rutinu ulaska u zgradu. Iskreno se nadamo da im ova privremena promjena neće predstavljati veći problem.

Pravo na štrajk znači istovremeno i pravo na rad za sve one koji su izabrali raditi i oba prava moraju se moći jednakovrijedno ostvariti. Još jednom moramo naglasiti da smo sindikatu ponudili da zadrži najveći dio materijalnih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, i to bez obzira na poslovne gubitke s kojima se Večernji list trenutno suočava te da je prosječna plaća u Večernjem listu bez menadžmenta preko 9.200 kuna neto.

Odgovoran smo poslodavac, ljude pošteno i redovito plaćamo. Sve što tražimo je da se veća razina prava od sadašnjih, koja su i dalje najbolja u Hrvatskoj, vezuje uz rezultate poslovanja. Zato nas posebno brinu pozivi predstavnika sindikata čitateljima da ne kupuju Večernji list, čime sindikat ugrožava egzistenciju gotovo 400 obitelji zaposlenika koji rade za Večernji list ili žive od Večernjeg lista.

Pozivati čitatelje na bojkot proizvoda od kojeg u krajnjoj liniji i svi koji su se pridružili štrajku žive nije ni fer ni pošteno. Poziv na bojkot kupnje Večernjeg lista je akt destrukcije koji ugrožava prava onih koje štrajk navodno štiti te takvo neodgovorno ponašanje najoštrije osuđujemo.

Ovim putem zahvaljujemo svim čitateljima Večernjeg lista na njihovoj vjernosti i razumijevanju te im jamčimo da će svaki dan čitati kvalitetne novine, kako su i navikli.
Od svih onih koji štrajkaju i kojima smo omogućili legitimno pravo na zakonski štrajk očekujemo da poštuju prava i egzistenciju ostalih kolega koji su se odlučili za rad.