nova postava

Povratak najbogatijeg ministra i uspon ambiciozne Karlovčanke i rastrčane Osječanke: Što znamo o novim licima u Plenkovićevoj Vladi?

16.07.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Druga Plenkovićeva Vlada imat će 16 ministarstava, čak četiri manje od aktualne. Članovi te nove Vlade uglavnom dolaze iz postojećeg postava, no troje njih ipak će biti nova lica

Iako će premijer i mandatar Andrej Plenković imena ministara u novoj vladi službeno otkriti tek sljedeći tjedan, već se naveliko spekulira da će među novim licima u novoj Vladi biti Radovan Fuchs, Nikolina Brnjac i Nataša Tramišak.

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs zapravo nije novo lice na mjestu ministra. U novom kabinetu namijenjeno mu je mjesto ministra znanosti i obrazovanja, a na toj funkciji je bio i u Vladi Jadranke Kosor, kada je bio čelni čovjek tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Fuchs je za N1 kazao da će odluku o tome hoće li prihvatiti mjesto ministra odlučiti ovaj vikend, kada se očekuje i njegov sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Fuchs je već i ranije surađivao s Plenkovićem jer je bio njegov savjetnik za obrazovanje, a u sektoru obrazovanja, točnije visokog školstva proveo je dugi niz godina.

Rođen je u Zagrebu 1953. godine, a osnovnu i tri razreda srednje škole završio je u Berlinu, gdje mu je tada radio otac. Fakultet je završio u Zagrebu. Fuchs je po struci veterinar, a akademski stupanj doktora znanosti iz područja toksikologije i farmakologije stekao je u Švedskoj, u Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali. U struci je radio od 1980. do 1993. kao istraživač i voditelj na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, na koji se i vratio nakon odlaska iz Ministarstva obrazovanja 2011. A u ministarstvo je stigao već ranih '90-tih, jer je od 1993. do 2000. obnašao je dužnost pomoćnika ministra za međunarodnu znanstvenu i tehničku suradnju u Ministarstvu znanosti i tehnologije. U to se ministarstvo vraća 2008. kao državni tajnik za visoko obrazovanje, a kasnije postaje i ministar.

>>> Bivši ministar burne obiteljske povijesti: Tko je HDZ-ov džoker za reformu školstva

Fuchs ima i zanimljivu obiteljsku povijest. Naime, preci su mu u Hrvatsku došli iz Njemačke i nastanili se u Slavoniji, točnije u Našicama. Fuchsov djed Hinko bio je trgovac žitom i porijeklom Židov, ali je Fuchsov otac Rikard prešao na katoličanstvo. Fuchsa s očeve strane veže i rodbinska veza s poznatim hrvatskim skladateljem Vatroslavom Lisinskim, čije je pravo ime bilo Ignac Fuchs. Baka po očevoj strani, Eugenija, porijeklom je bila Mađarica, a odrasla je u Tuzli, dok je Fuchsova majka rođena u Boki kotorskoj. Prvi papinski nuncij u Kraljevini Srbiji bio je Fuchsov rođak po majčinoj strani, a ubijeni bokokotorski biskup Ivo Gugić bio je majčin bratić.

  • +3
Radovan Fuchs Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prije Drugog svjetskog rata Fuchsov otac bio je uspješan poduzetnik, ali mu je poslije rata sva imovina konfiscirana te su mu oduzeta građanska prava. Ubrzo je slijedio novi uzlet i Fuchsov otac bio je jedan od osnivača Hrvatske gospodarske komore, a potom i Tekstil prometa, današnjeg Croatia tekstila. Kako Fuchs već duže vrijeme nije dužnosnik nepoznato je kakvu imovinu trenutno posjeduje, ali u vrijeme Vlade Jadranke Kosor o njemu se pisalo kao o najbogatijem ministru. Spominjala se pritom kuća od 350 kvadrata u zagrebačkim Mlinovima vrijedna oko pet milijuna kuna, okućnica koja vrijedi dodatni milijun, tri stana ukupne površine od 167 metara kvadratnih vrijedna milijun kuna. Vilu sagrađenu u secesijskom stilu Fuchsu i bratu u nasljeđe je, kako je tada otkrio, ostavio otac, a stanove očev brat koji je bio bankar, a nije imao djece.

Nikolina Brnjac

Karlovčanka Nikolina Brnjac također nije posve nepoznato lice, s obzirom na to da je u aktualnoj Plenkovićevoj Vladi bila na poziciji državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a kasnije državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. U novoj Vladi trebala bi biti na čelu Ministarstva turizma i sporta. Rođena je 1978. u Karlovcu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je i doktorirala na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Akademski stupanj doktora znanosti stekla je 2009. obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom 'Identifikacija relevantnih kriterija za definiranje mreže intermodalnih terminala'.

Nikolina Brnjac Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Već na fakultetu radila je kao asistent, a kasnije je postala voditeljica katedre za intermodalni transport te je sudjelovala kao predavač u izvođenju nastave na Chalmers University of Technology (Göteborg), Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, itd. Od 2015. do 2017. godine radila je kao ekspert evaluator za Europsku Komisiju iz područja logistike i transporta. Državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture postaje 2017., a nakon rekonstrukcije Vlade lani odlazi u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje je bila zadužena za Europski parlament. Naime, za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom Brnjac je bila delegirana ministrica zadužena za predstavljanje Vijeća Europske unije u Europskom parlamentu.

>>> Plenković dobio mandat od Milanovića i objavio strukturu vlade: Pročitajte što su premijer i predsjednik još rekli o koronakrizi, obnovi Zagreba, pozdravu 'Za dom spremni'...

Što se tiče podataka o imovini, Brnjac je vlasnica stana od 81,35 kvadrata na zagrebačkom Trnju kupljenog zaduženjem kod banke, dok je suprug, zaposlen u Combisu, vlasnik stana od 51,98 kvadrata, također na Trnju, kojeg je dobio darovnim ugovorom. Suprug ima i 26 tisuća eura štednje, a sama Brnjac ima i stambeni kredit iz 2007. visine 154 tisuće eura. U imovinskoj kartici imaju upisan i brod Jeanneau Leader 805 iz 2000. godine, vrijedan 260 tisuća kuna, koji je u vlasništvu njezina supruga. Upravo zbog tog broda Brnjac je bila prijavljena i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, taj brod nije bio upisan u kartici, nego je bio upisan brod Damor 700 iz 2008. vrijedan 260.000 kuna. Međutim, kako je Brnjac kasnije pojasnila, nije na vrijeme promijenila podatke nakon što je suprug prodao stari i kupio novi gliser.

Nataša Tramišak

Najmanje poznato lice u novoj Plenkovićevoj postavi Vlade je Nataša Tramišak, koja u vladu, i to na mjesto ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova, dolazi s mjesta pročelnice županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije. Tramišak je rođena 1982 u Osijeku, gdje je je završila gimnaziju te potom Pravni fakultet. Prvo radno mjesto dobila je po završetku studija, kao pripravnica u osječkom GPP-u (Gradski prijevoz putnika). Pozornost javnosti skrenula je na sebe kao zamjenica tadašnjeg načelnika Općine Antunovac Ivana Anušića (danas župana osječko-baranjskog) te kao direktorica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac RODA d.o.o.

Nataša Tramišak Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

U toj agenciji i danas radi volonterski, a u biografiji ističe projekt Poduzetničkog inkubatora i akceleratora Antunovac za koji je 'povukla' 21,4 milijuna kuna iz EU investicijskih fondova. Tramišak je za portal osijek031.com kazala kako joj je hobi rekreativno trčanje te da trči dva do tri puta tjedno po 5-10 kilometara. S obzirom da Tramišak već neko vrijeme nije dužnosnica, nisu poznati njeni podaci o imovini.