INTERNET

Povijest tipke 'Caps Lock', odnosno zašto danas VIČEMO

28.06.2011 u 14:36

Bionic
Reading

KOJE JE PRAVO ZNAČENJE OVE TIPKE KOJU IGNORIRAMO 363 DANA U GODINI?

KAKO NETIKETA NALAŽE, TEKST O TIPKI 'CAPS LOCK' TREBA ZAPOČETI - A KAKO BI DRUKČIJE - VELIKIM SLOVIMA. OK, sada kada je bonton zadovoljen, vratimo se u normalu. Sveprisutna tipka 'Caps Lock', ponad lijeve tipke 'Shift', a podno tabulatora (to je, djeco mlađa od devet godina, 'onaj čudni sa strelicama') ima jednostavnu namjenu. Kad se stisne, slova postaju VELIKA, a kad se opet stisne, postaju 'normalna'. Iliti, što bi grafičari rekli, mijenjaju se iz verzala u kurent i nazad.

Slična tipka, znana u engleštini kao 'Shitf Lock', datira još iz vremena pisaćih strojeva, gdje je funkcionirala kao polužica koja je izdizala tipkaći mehanizam 'na kat' i dopuštala daktilografima (frikovima koji kucaju drukčije od nas pacijenata - sa svih deset prstiju, bez gledanja u tipkovnicu, bez grešaka, a sve to jako, JAKO brzo!) da kucaju naslove, imena i ostale stvari u verzalu bez 'gubljenja' jednoga korisnoga prsta. Zanimljivo, živjela je još i na računalima Commodore. Za razliku od nje, tipka 'Caps Lock' djeluje samo na slova, a na numeričke i ostale znakove ne.

Na raznoraznim internetima, od njuza preko chatova do foruma, pisanje rečenice u verzalu smatra se ekvivalentom BEZOBRAZNOGA VIKANJA u društvenome kontekstu. Povrh toga, tekst pisan velikim slovima i slabije je čitljiv. Druga je mana iste tipke puno veća: ona je 'kriva' za 99 posto problema s unošenjem zaporki, iliti passworda. Kako Windowsi, Mac, ali i svi mrežni servisi razlikuju mala i velika slova u zaporkama, pritisnuti 'caps' pretvara ispravnu lozinku u neispravnu.

Priznajte, koliko ste se puta našli u glupoj situaciji i tražili pomoć jer 'Gmail ne prepoznaje password', tek da bi podli sistemac došetao do stola i nonšalantno ugasio zelenu LED-icu pod kojom piše 'Caps Lock'?

Danas je na netu kampanja 'za' i 'protiv' capsa življa nego ikad - u prvome su taboru poremećene stranice poput http://www.procapslock.org/history/ ili http://capslockday.com/, i volimo ih više od urednjaka na stranici http://capsoff.org/. Sorry, ekipa, ali previše ste normalni.

Isto ide i Googleu, koji je na svome prijenosniku Chrome posve iskorijenio kultnu tipku, a na njezino mjestio postavio dosadno dugme 'traži'. Razlog je prozaičan - navodno će micanje 'capsa' pridonijeti kulturi diskusije na internetima. Moš' mislit'.

I kao da to nije dosta, još od 2006. gad pod imenom Pieter Hintjens naganja kampanju za odstranjivanje 'capsa' s tipkovnice. Srećom, standardna PC tipkovnica do daljnjega ostaje ista, premda ga neki proizvođači (poput projekta OLPC) izostavljaju. Neki pak - BOGOHULNO - stavljaju tipku 'Backspace' na njegovo mjesto!

Za kraj, kako bi dostojno proslavili Caps Lock dan, evo i videa koji neuvijeno i grandiozno laže o povijesti tipke. I dalje podržavajmo oba CAPS LOCK dana, 28. lipnja i 22. listopada, premda je praznik u uporabi tek desetak godina!