DOPIS PATRIJI IZ 2005.

Posrednik o predsjedniku i Greguriću: 'Njihova potpora je osigurana'

19.04.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Wolfang Riedl, posrednik finske Patrije za nabavku oružja, sredinom 2005. godine upravu Patrije obavijestio je da hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik ('president', 'supreme commander') te 'bivši premijer Gregorić' ('former PM Gregorić') podupiru nabavu oklopnih vozila te tvrtke za potrebe Hrvatske vojske. Franjo Gregurić za tportal energično niječe upletenost u slučaj i ističe da će 'zamoliti pravosudne organe za razgovor' da bi sve osobno rasvijetlio, a bivši predsjednik Mesić nije htio komentirati nove informacije o istrazi u slučaju Patria

Tportal ekskluzivno objavljuje dopis koji, nakon nedavnog Riedlova iskaza austrijskim istražiteljima, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i bivšeg premijera Franju Gregurića navodi kao aktivne sudionike afere Patria. U sljedeća četiri dokumenta austrijske policije prvi put se spominje bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec te naziv 'superministar' za osobu koja je bila u izravnom kontaktu s Riedlom, kojega austrijska policija trenutno sumnjiči za kriminalno udruživanje, poreznu utaju, industrijsku špijunažu i potkupljivanje tijekom Patrijine prodaje vojnih oklopnjaka Sloveniji.

Slovenski novinari Blaž Zgaga i Matej Šurc predstavljaju te dokumente u trećem dijelu trilogije 'U ime države' o švercu oružjem u ratovima na području bivše Jugoslavije, u kojoj iznose nove dokaze o slovenskom dijelu afere Patrija. Knjigu danas promoviraju u ljubljanskom kinu Šiška u 18 sati.

Dvije godine prije sklapanja ugovora o kupnji Patrijina 84 oklopnjaka AMV 8x8 za 112 milijuna eura, koji je 2007. godine potpisao ministar obrane Berislav Rončević, Riedl spomenutim dopisom 27. lipnja 2005. godine detaljno izvještava Fince o načinu izigravanja natječaja i eliminiranju konkurencije.

U pismu s memorandumom njegove bečke tvrtke Riedl Handelsgesellschaft zaključak o potpori hrvatskog predsjednika temelji na ocjeni osobe koju označava inicijalom 'J', odnosno Bartola Jerkovića, direktora tvrtke Đure Đaković specijalna vozila, koja je kasnije sklopila unosan offset posao s Patrijom na osnovi tog ugovora.

Gregurić odbacuje optužbe

Nikada nisam upoznao niti se sastao s Wolfgangom Riedlom, kao ni s kim iz Patrije. Waltera Wolfa poznajem jer mi je jednom pomogao oko liječenja brata u Mariboru, ali to je sve. Wolf i Riedl možda su to poznanstvo u ovakvim dopisima iskoristili i doista pobrali kakvu proviziju. S tim nemam nikakve veze. Nikakve kontakte u vezi vojnih programa nisam ostvarivao jer sam smatrao da za to postoje institucije. Zamolit ću pravosudne institucije za  razgovor jer želim to raščistiti, rekao je bivši premijer Franjo Gregurić.

Walter Wolf, njegov suradnik, s predsjednikom se do 27. lipnja sastao jedanput, a s bivšim premijerom dva puta. 'Njihova potpora je osigurana', navodi Riedl kao ključno. Politička potpora utjecat će na konačnu odluku do 50 posto, ističe.

Konkretnije opisuje dogovor s Jerkovićem oko izbacivanja konkurentske tvrtke Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug (SSF), koja je Hrvatskoj na natječaju također nudila vozila. Jerković je navodno preporučio osnivanje zajedničkog tima Đure Đakovića i Patrije te postizanje dogovora o cijeni prije predaje najbolje i konačne ponude (BAFO). Predlaže određivanje karakteristika osnovnog vozila i postizanje 'razumne cijene' planom proizvodnje vozila u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Đuro Đaković neće ulagati u nove strojeve i opremu da bi se omogućila povoljnija cijena.

Na sastancima u Ministarstvu obrane, navodi Riedl, Jerković predstavlja 'dovoljnu protutežu' u korist Patrije. Austrijsko-američki SSF zato je tri puta reagirao kod Jerkovića tražeći da bude 'fer i ne toliko očito na strani Patrije', izvijestio je Riedl, koji je godinama radio u SSF-u, čime se bavi i prva stranica izvještaja austrijske policije iz veljače prošle godine.

Mjesec dana nakon Riedlova dopisa u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu održano je testiranje vozila dviju tvrtki, ali SSF neobjašnjivo nije dovezao vozilo Pandur II 6x6 i tako je ispao iz natječaja.

U listopadu 2005. godine Riedl se u Beču sastao s Vladimirom Zagorcem, bivšim generalom i pomoćnikom ministra obrane, a na sastanku je bio i predstavnik tvrtke Rumbin, zastupnika Patrije za Poljsku (prethodno i za Sloveniju). Podatak o tom sastanku navodi austrijski Savezni kriminalistički ured u dokumentaciji slučaja Riedl iz 3. veljače 2011. Zagorec je 2009. u Hrvatskoj osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti na sedam godina zatvora.

Od tih razgovora u ljeto i jesen 2005. do listopada 2007. godine Riedl i suradnici za hrvatski projekt primili su iznos od 1.597.065 eura, što je tportal objavio prije dva mjeseca na osnovi dijela izvještaja finske policije. Za posao u Sloveniji primio je 3,9 milijuna eura. U određenim postocima taj novac primali su Riedl, Wolf i Jure Cekuta, utjecajni slovenski slikar i Patrijin lobist.

Mesić bez komentara

Stjepan Mesić putem glasnogovornice svog ureda bivšeg predsjednika izjavio je da povodom novih dokumenata nema komentara.

Austrijski kriminalisti u sljedećem dokumentu o slučaju Riedl iz 28. veljače 2011. povezuju Riedla sa 'superministrom', osobom čiji identitet ne otkrivaju. Kontakt je, tvrde, ostvaren još 2004. godine.

Cekuta međutim mnogo dulje poznaje Mesića, a najmanje od 1990. godine, kada su obojica snimljeni u Bijeloj galeriji u Celju na izložbi slika pod nazivom 'Za humanu budućnost', što je slikar objavio na svojoj web stranici.

Policijska istraga u Austriji potvrdila je da je Riedlu obećano 7,5 posto provizije od posla sa Slovenijom, vrijednog 278 milijuna eura, od čega je najmanje 5,2 posto planirano za Waltera Wolfa i Juru Cekutu, koji su bili zaduženi za to da donesu novac u Sloveniju. Za Hrvatsku je najprije planirano 8,5 posto provizije, što je kasnije vjerojatno smanjeno.

Na slovenskom sudu u Ljubljani zbog toga se vodi kazneni postupak u kojem su za korupciju i pogodovanje Patriji u nabavi vozila za Sloveniju optuženi Walter Wolf i aktualni premijer Janez Janša, koji je i tada obnašao istu dužnost. Druga trojica optuženih su nekadašnji istaknuti član Janšine stranke SDS Jože Zagožen, bivši visoki časnik slovenske vojske Anton Krkovič te vlasnik tvrtke Rotis Ivan Črnkovič.