josip sapunar

Poslušnik s misijom: Je li ovo čovjek koji će 'utopiti' Kalmetu?

03.11.2017 u 20:02

Bionic
Reading

'Keš sam nosio Kalmetinim suradnicima', posvjedočio je na sudu ovog tjedna Josip Sapunar, bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta, na početku procesa protiv bivšeg HDZ-ova ministra prometa pokrenutog nakon višegodišnjeg otezanja i zastajanja. Prvi svjedok, pa još i pokajnik, plastično je opisao razmjere (još uvijek navodne) korupcije i njene dosta primitivne metode: HAC-ovi podizvođači novac su uplaćivali na račun tvrtke izabrane za njegovo pranje, vlasnik ga je podizao s računa i predavao Sapunaru, a ovaj prosljeđivao kome je već trebalo

USKOK i javnost likuju jer je visokorangirani direktor svojim svjedočenjem navodno 'utopio' optužene Božidara Kalmetu i Zdravka Livakovića, jasno ukazavši u kojem smjeru je nakon izgradnje 'Kalmetine' tekla crna lova, no obrana ima nešto drugačiju filozofiju. Dvojica sugovornika tportala, bliskih obranama bivšeg ministra i njegovog tajnika, zadovoljna su jer smatraju da će upravo Sapunarov iskaz srušiti tezu o udruživanju u zločinačku organizaciju.

>>> Iskaz pokajnika Josipa Sapunara možete pročitati ovdje

'Ostaje činjenica da su tvrtke dobile poslove pobijedivši na javnim natječajima s najpovoljnijim ponudama, dakle potpuno legalno, pa se može razgovarati jedino eventualno o oštećivanju njihovih dioničara i izbjegavanju plaćanja poreza. Preostaje drugi dio Sapunarovog svjedočenja, kada će ga ispitivati odvjetnici optuženih, a upitno je hoće li njegov iskaz uopće biti prihvaćen', tvrde izvori tportala.

Naime upravo je Sapunar bio jedan od okrivljenika u istom slučaju, pa se USKOK odlučio na 'administrativno menadžeriranje' i razdvajanje postupka - a time navodno ne ispunjava uvjete za dobivanje statusa pokajnika. Pored toga, upozoravaju da je njegovo prvo svjedočenje u predmetu Remorker dano još u doba kada se odvijao proces za Fimi mediju te da je vezanu nagodbu za oba slučaja srušio Županijski sud. Josip Sapunar upravo zbog toga je već odgulio zatvorsku kaznu za ovaj prvi predmet.

Dakle već se može predvidjeti strategija obrane: ukoliko i ne sruše svjedočenje pokajnika, odvjetnici će nastojati dokazati da se radi tek o poreznom prekršaju i eventualno potkradanju privatnih tvrtki - a onda i relativizirati iznose koji se spominju u optužnici i njihove krajnje destinacije. Tvrdit će da je Sapunar 'kupio svoju slobodu' optužujući druge, a bogme i osigurao da umjesto 25 ili već koliko milijuna kuna mora vratiti tek manji dio tog iznosa. Politička odgovornost Kalmete i društva, dakako, nije njihov posao...

Sva lica Josipa Sapunara Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Josip Sapunar (45) ušao je u sustav autocesta još 1998. godine, kao gotovo golobradi mladić s tek 26 godina života. Najprije je imenovan savjetnikom u tvrtki Autocesta Zagreb-Rijeka, tri godine kasnije i članom Uprave HAC-a zaduženim za financije, a nakon toga predstavljao je konstantu neovisno o promjeni državne vlasti. Dapače, sjajno je kotirao u doba pokojnog direktora Stanka Kovača i njegova mentora Radimira Čačića, a sasvim sigurno zgodno je došla i HAC-ova donacija milijun kuna Hrvatskoj narodnoj stranci uoči parlamentarnih izbora 2007. godine.

Tportal je prije tri godine secirao biografiju Josipa Sapunara i utvrdio da se dotad pogrešno isticalo kako je doktorirao na uglednom sveučilištu Harvard - srednju školu on jest pohađao u SAD-u, diplomirao je na sveučilištu u Minnesoti, magistrirao na sveučilištu St. Thomas u Minneapolisu, no doktorsku disertaciju ipak je obranio na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na tom je fakultetu kao predavač radio njegov otac Marko Sapunar, doktor novinarstva poznat kao autor brojnih udžbenika, ali i član Vijeća za telekomunikacije koje je 1996. godine namjeravalo ugasiti Radio 101.

  • +3
Josip Sapunar svjedočio u postupku protiv Božidara Kalmete Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

U biografiji je Sapunar mlađi spominjao i svoje iskustvo u prestižnom Merrill Lynchu, no to se nije pokazalo provjerljivom činjenicom, pa se prije čini da je u sustav autocesta ušao bez dana radnog staža. Ondje je, tvrdi se, godinama bio važan i vrlo dobro upućen, ali uvijek pokoran izvršitelj zadataka nadređenih, bez imalo bahatosti i arogancije na osobnoj razini.

Nekoliko godina kasnije ponovno smo kontaktirali s predsjednikom Hrvatskog cestarskog sindikata Mijatom Stanićem, koji je sa Sapunarom u kritičnom periodu korupcije u autocestama bio u čestom kontaktu. Ovaj je naime bio zadužen upravo za komunikaciju sa sindikatima.

'Odgovorno tvrdim ono što sam davno govorio, čak i prije svih optužnica i sudskih procesa: radi se o zločinačkoj organizaciji, a svi ljudi koje sam spominjao završili su na optuženičkoj klupi. U HAC-u je ona imala dva kraka, Sanaderov i Kalmetin: prvi je bio nezasitan i beskrupulozan, a drugi je najčešće pazio da se količina izvučenog novca uklapa u 25 posto vrijednosti radova. Josip Sapunar bio je dio toga', kaže Stanić za tportal.

'On je bio Kalmetin igrač, s njime uvijek na otvorenoj vezi, premda do ovoga nije bilo lako osobno doći jer je uvijek delegirao svoje ljude. Vjerujem da je pred sudom govorio istinu jer Sapunar nije hrabar čovjek, nema solidarnosti, niti će za bilo koga preuzeti krivnju i sjediti u zatvoru. Sebičan je, gleda svoja posla i svoju korist. Bio je pri kraju hranidbenog lanca, ali svejedno očekujem da će biti maksimalno kooperativan i da neće lagati', procjenjuje Stanić. On javno apelira da se raspetlja uloga stanovitog 'Zadra', jer se pred sudom u nekoliko navrata spomenulo da izvučeni novac 'ide za Zadar'.

'Tko je to, što je Zadar? Je li to neka organizacija, neki mafijaški boss? Nekako sumnjam da je uplata zaista išla na račun Grada Zadra', sarkastičan je sindikalist Stanić.