LIK I DJELO JOSIPA SAPUNARA

Američki đak i poslušnik moćnika noćna mora političara

10.10.2014 u 14:03

Bionic
Reading

Bez ikakvog opipljivog radnog iskustva, Josip Sapunar 1998., sa samo 26 godina postao je savjetnik u tvrtci Autocesta Rijeka – Zagreb, a 2001. i član Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) zadužen za financije. U narednim godinama sve do 2010., dok su se uprave mijenjale, ovisno vladaju li Banskim dvorima 'plavi' ili 'crveni', u svakoj novoj jedina konstanta bio je Sapunar. Zbog toga danas i jest zlata vrijedan USKOK-ovim istražiteljima dok otpetljavaju slučaj izvlačenja novca iz HAC-a

Josip Sapunar rođen je u Zadru 1972. godine. Srednju je pohađao u SAD-u, diplomirao je na sveučilištu u Minnesoti, a poslovni magisterij završio na Sveučilištu St. Thomas u Minneapolisu.

Iako se u medijima do sada često isticalo kako je doktorirao na uglednom Harvardu, činjenica je da je disertaciju obranio na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, na kojem je predavao njegov utjecajni otac Marko Sapunar.


Doktor novinarstva Marko Sapunar, s tim da je taj 'dr.' uspješno monetizirao kroz brojne studentske udžbenike, ostao je u sjećanju mnogih Zagrepčana kao član Vijeća za telekomunikacije koji je 1996. htio ugasiti Radio 101

Nije poznato tko je mlađeg Sapunara 1998. povukao u cestogradnju, točnije na mjesto savjetnika za financije generalnog direktora Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ). U fotelju je sjeo bez dana radnog iskustva iako je u svojem životopisu spominjao posao u Merrill Lynchu

Neosporno je to da je, dok je radio u ARZ-u, uspješno zatvorena financijska konstrukcija za izgradnju te autoceste što ga je, reći će neki, i lansiralo tri godine kasnije u upravu novoosnovanog HAC-a čiji je prvi šef bio HNS-ovac Stanko Kovač (op. a., preminuo 2012.).

Uz Kovača, Radimir Čačić kasnije će upravo Sapunara isticati kao najzaslužnijeg za uspješnu provedbu plana ubrzane izgradnje autocesta.

I Kovača i Čačića Sapunar sada spominje kao ljude koji su znali za 'donaciju' HAC-a od milijun kuna prije parlamentarnih 2007. za HNS, na kojoj mu se navodno Čačić čak telefonski zahvalio.

Sapunaru je sve pošlo po krivom krajem 2010., izbijanjem HDZ-ove afere Fimi Media koja mu je okončala karijeru u HAC-u. Za sudioništvo je nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora i na povrat 7,7 milijuna kuna.

Zatim se otvorila još uvijek aktualna afera Remorker gdje je istražiteljima priznao da je dvojici državnih tajnika, Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću, iz ministarstva koje je vodio HDZ-ovac Božidar Kalmeta predavao novac koji su HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca

Oni koji bolje poznaju Sapunara tvrde kako je sigurno to da on nije bio kreator 'hobotnice' u HAC-u, već samo poslušnik koji je uvijek vrijedno izvršavao svaki zadatak što ga je sve te godine i zadržalo u upravi tvrtke.

'Nikad nije bio bahat, već se držao skromno. Njegova je sušta suprotnost na primjer bivši Kalmetin tajnik Livaković koji je prštao arogancijom. Sapunar je uvijek bio poslušan i nikad nije govorio da je on u nečemu bitan, već je prije svake odluke morao dobiti odobrenje od nadređenih. On je samo izvršilac zadataka, ali jako važan, jer je bio upućen u sve što se radilo u HAC-u. USKOK ga mora što bolje iskoristiti', ističe Mijat Stanić, koji je sa Sapunarom često bio u osobnom kontaktu kao predsjednik sindikata.