ponovljeno suđenje

Kalmeta odbacuje optužbe za izvlačenje javnog novca u aferi Remorker

16.10.2017 u 13:39

Bionic
Reading

Bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno sa svojim suoptuženicima koji se ranije nisu nagodili s tužiteljstvom, odbacio optužbe za izvlačenje milijuna iz cestarskih javnih poduzeća, ali i da je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna

I dok je Uskok u svojim uvodnim riječima kazao kako će optuženima dokazati da su organizirali skupinu za izvlačenje javnog novca, Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović ustvrdio je da nema ni jednog dokaza da bi Kalmeta sudjelovao u nedjelima koja mu se stavljaju na teret.

Vilajtović je rekao da nema 'svjedoka ni suokrivljenika koji bi izravno teretio Kalmetu' izuzev 'pokajnika' Josipa Sapunara koji ima više postupaka i dogovore s Državnim odvjetništvom.

Sapunar je jedan od trojice optuženika koji je već sporazumno osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. Uoči nagodbe Sapunar je poput optuženog Igora Premilovca i Ivana Berketa priznao sve optužbe Uskoka koji tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

  • +5
Ponovljeno suđenje za aferu Remorker Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Sapunar je još u istrazi Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun Premilovčeve češke tvrtke Remorker.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić koji nije došao na suđenje, ali se složio da ono počne bez njega.

Kalmeta je u međuvremenu optužen i da je narudžbom promidžbenog filma 'Prometna renesansa Hrvatske' od marketinške agencije Fimi media, kojoj se sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

U zasebnom slučaju Fimi media na optuženičkoj su klupi i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, dok se drugi krak afere Remorker proširio na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidiševića.