BLAGDANSKI STOL

Posljednje pripreme za Uskrs, košarica nikad skuplja

08.04.2023 u 19:42

Bionic
Reading

Na Veliku subotu završavaju pripreme za Uskrs. Na tržnicama i u trgovinama nabavljalo se sve potrebno za blagdanski stol. Naravno, najtraženiji bili su šunka, janjetina, purica, jaja, mladi luk, rotkvice. Iako uskrsna košarica nikada nije bila skuplja, najveći broj građana, barem prema onome što su rekli pred kamerama HRT-a, nije štedio.

Dan prije Uskrsa na zagrebačkom Dolcu gužva. A proljetna ponuda bogata, šarolika, mirisna. Najviše se tražilo svježe povrće. Cijene su ove godine u eurima i više su nego lani. No danas se na njih nije previše pazilo.

U mesnicama, birala se janjetina i šunka. I tu euri imaju glavnu riječ.

Očekivano iz trgovačkih centara izlazilo se punih kolica.

I u Slavoniji se tradicija poštuje. Blagdanski stol bit će pun delicija jer ponuda na osječkoj glavnoj tržnici jutros je bila odlična.

Na pulskoj tržnici slični prizori. Gužve s jedne i druge strane klupe. Kupuje se samo najbolje, izvještava HRT.

A u Splitu trgovici se žale, kažu prazan 'pazar'.

Danas se kupovalo, a sutra će se blagovati. Još jednom će nas tradicija sve povezati.

Ili je inflacija učinila svoje ili su građani ove godine na vrijeme obavili pripreme, javila je sa zagrebačkog Dolca Jelena Šarić.

Ponuda je ove godine, kaže zaista bogata. Kupuje se svježe povrće, mladi luk i salata, ali i meso. Cijene su porasle. Svežanj rotkvica košta 1 euro, a za glavicu salate će se morati izdvojiti i do 3 eura. Od mesa, u Zagrebu se najviše traži šunka ali i janjetina koja ove godine košta 12 eura. Kupci obilaze štandove, uspoređuju cijene. Pazi se na svaki euro, ali i na svaki cent.

Nakon što se na Veliki petak uglavnom tražila riba, danas se na Dolcu najviše kupuje povrće i meso. Ponuda je bogata, ali kupci paze što kupuju jer su cijene znatno porasle u odnosu na lanjski Uskrs. Priznaju to i prodavači koji se, svjesni da inflacija čini svoje, nadaju većem broju kupaca do kraja radnog dana.

Osječani su pohrlili na glavnu tržnicu kako bi obavili posljednje pripreme javila je novinarka Željka Živković. Potražnja je vrlo velika kaže gospođa Ana iz Bilja. Građani su uglavnom sve obaviti još jučer. Navela je da se vezice mladog luka i rotkvica prodaju po euro, kao i glavica salate.