uskrsna košarica

Koliko ćemo potrošiti za Uskrs koji je skuplji nego ikad prije

04.04.2023 u 20:24

Bionic
Reading

Ovogodišnji Uskrs bit će skuplji nego ikad prije. Za pet dana, od Velikog četvrtka do Uskršnjeg ponedjeljka, tročlana obitelj u prosjeku će potrošiti 204 eura, izračunali su Nezavisni hrvatski sindikati. No neće svi moći izdvojiti toliko, pa će oni siromašniji na raspolaganju imati oko 100 eura. Najskuplja košarica ona s najkvalitetnijim proizvodima stoji 328 eura.

Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su: u prosjeku ćemo potrošiti oko 200 eura. Oni skromnijih mogućnosti 100 eura, i oni će najviše kombinirati.

'Radi se o tome da se traži kokoš, pa se onda ima meso i sve ostalo, kad je riječ o suhom mesu tu se onda u pravilu radi o lopatici. Radimo hrpu ustupaka, od toga da je srdela nešto što je u ovom trenutku stvarno najjeftinije od ribe', kazao je za HRT Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Bit će ustupaka i kod ribe: zbog cijena i ponude.  'Ovoga će biti, iz uzgoja sigurno, pastrve sigurno, smrznutoga sigurno, a hoće li će biti srdela, to je veliko pitanje, s obzirom na vrijeme i što najavljuju opet buru', kazala je Marica, Zagreb. 

Bit će za konzervu od tune s tijestom na akciji, rekao je Ivan, Zagreb. 

Najviše eura otići će na meso i kvalitetniju ribu, no mogla bi nas iznenaditi i cijena jaja. 

'Uglavnom su cijene već od 10 posto do čak 45 posto. Najviše su poskupjela jaja, spomenutih 45 posto, jedino što smo kod ovih nekih klasičnih artikala primijetili da je jeftinije ulje. Ulje je jeftinije par posto, dok meso koje najviše kupujemo je skuplje 25 posto nego u veljači prošle godine', objasnio je Ivan Junaković, voditelj razvoja poslovanja za Istočnu Europu u Nielsen IQ, Hrvatska. 

Mnogi kupuju danima unaprijed i kad je nešto na akciji. Tek uz pomno planiranje može se ponešto uštedjeti.