KRIZA SVE GORA

Portugal potresaju štrajkovi

23.03.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Željeznički promet uvelike je narušen u Portugalu u srijedu, prvog dana novog niza štrajkova zbog vladine odluke o sniženju plaća u prometnom sektoru

Zbog štrajka strojovođa javnog željezničkog poduzeća (CP), u zemlji 'nijedan vlak nije krenuo', osim onih na međunarodnim linijama, između pet i devet sati ujutro, rekla je glasnogovornica CP-a portugalskoj novinskoj agenciji Lusa.

Promet bi se trebao normalizirati tijekom dana.

U Lisabonu štrajkaju i zaposlenici javnog brodarskog poduzeća pa su u prekidu trajektne veze između Lisabona i njegovih južnih predgrađa.

U četvrtak bi zaposleni u lisabonskoj podzemnoj željeznici trebali štrajkati između 5.30 i 12 sati. U petak su također najavljeni štrajkovi u željezničkom i autobusnom prometu.

Portugalska vlada je u siječnju zaposlenicima javnih poduzeća smanjila plaće u prosjeku pet posto.

Portugalski parlament glasovat će kasnije u srijedu o najnovijim vladinim mjerama štednje, o čemu ovisi sudbina manjinske socijalističke vlade. Premijer Jose Socrates zaprijetio je da će dati ostavku ako oporba ne prihvati mjere. Glavna oporbena stranka Socijaldemokrati odbija ih poduprijeti i poziva na prijevremene izbore, što komplicira nastojanja zemlje da izbjegne sudbinu Grčke i Irske koje su bile prisiljene prihvatiti pakete pomoći za izlazak iz krize. Najnovije mjere uključuju daljnje smanjivanje proračuna kako bi vlada ostvarila cilj o smanjenju proračunskog manjka na 4,6 posto bruto društvenog proizvoda, nakon prošlogodišnjih 7,3 posto.