#SPASIME

Pooštravaju se kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama: Spolni odnos bez pristanka je silovanje

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.09.2019 19:18
  • Objavljeno 11.09.2019 u 19:18
Andrej Plenković, Vesna Bedeković i Dražen Bošnjaković

Andrej Plenković, Vesna Bedeković i Dražen Bošnjaković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada će uskoro u javnu proceduru poslati izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama, a kao bitna promjena ističe se da kazneno djelo spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja, za što je predviđena kazna od tri do deset godina zatvora.

Istaknuo je to u srijedu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nakon sastanka predstavnika udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskoga nasilja i predstavnika Inicijative #spasime s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

'Izmjene zakona uskoro namjeravamo uputiti u javnu raspravu, nakon toga u Vladinu i saborsku proceduru, a predviđeno je da na snagu stupe s 1. siječnjom iduće godine', rekao je Bošnjaković novinarima ispred Banskih dvora.

Radi se o izmjenama tri zakona - Kaznenog zakona, Zakona o zašiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku.

'Pooštravamo kaznenu politiku jer smo kazne za ona kaznena djela vezana za nasilje u obitelji pooštrili i želimo zaprijetiti snažnijim kaznenim djelima i svima onima koji žele počinjavati takva kaznena djela da to neće proći lako, već će im biti izrečena teža kazna', naglasio je ministar pravosuđa.

U okviru Zakona o kaznenom postupku, istaknuo je, predviđeno je niz rješenja kojima bi se trebalo ubrzati kazneni postupak, spriječiti da on dugo traje i da ga je moguće opstruirati i to će također pustiti u javnu proceduru.

  • +5
  • +2

Andrej Plenković na sastanku s predstavnicima inicijative #spasime

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Kao važnu promjenu istaknuo je 'redizajniranje kaznenog djela silovanja', s obzirom da je kazneno djelo silovanja bilo za djela uz uporabu sile, a imali smo posebno kazneno djelo, a to je spolni odnos bez pristanka. 'To smo isto danas obuhvatili izmjenama i time je to postalo kazneno djelo silovanja. I za jedno i za drugo smo uspjeli naći normativni okvir i predložene su pooštrene sankcije i za jedno i za drugo', naglasio je Bošnjaković.

Dodao je da će nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću svi još jedanput analizirat prijedloge i primjedbe što će dobiti tijekom savjetovanju dobiti. 'Poslije toga ćemo vidjeti što je od toga za ugraditi i ide se u proceduru i do kraja godine bi morali biti gotovi', naglasio je.

Maja Mamula iz Ženske sobe istaknula je da su spolni odnos bez pristanka koji 'odlazi u povijest i briše se', te kazna za silovanje od tri do deset godina - izuzetno značajne promjene sve one koji rade s osobama koje su preživjele seksualno nasilje, a time, kaže, zakonodavac upućuje jasnu poruku da je to ponašanje koje se više neće tolerirati.

Istaknula je da je kazneno djelo spolni odnos bez pristanka bilo problematično u praksi pogotovo kada se radilo o silovanju u braku.

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle ocijenila je da je izmjenama napravljeno puno, popravljen je kazneni zakon, no kad je riječ o zakonu protiv nasilja u obitelji, nije jako zadovoljna te očekuje u idućem koraku koji su dogovorili znatnije promjene nego sada.

'Kazne su također povećane i u tom zakonu, no nije dovoljno smo povećati kazne. Idući korak bi po nama trebao biti sveobuhvatna kvalitetna reforma pravosuđa i tu ima puno posla', smatra Tolle.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da je napravljen hodogram vezano za osnivanje sigurnih kuća u šest preostalih županija koje ih nemaju. Ministarstvo socijalne politike koordinira aktivnosti i do kraja ove godine svih preostalih šest županije naći će privremeno rješenje i osnovati sigurne kuće. Imaju zadatak pronaći objekte, opremiti ih i ishoditi od ministarstva sva potrebna rješenja kao privremeno rješenje.

Bedeković je naglasila da se pripremaju projekti u svih šest županija koji će biti prijavljeni u Europski socijalni fond kao dugoročno rješenje.

Priprema se, dodala je, i prijava na projekt vezan za senzibiliziranje javnosti oko štetnih posljedica nasilja u obitelji i nad ženama. U fokusu će biti edukacija za nultu toleranciju na nasilje te očekuje da će s projektom koji će također biti financiran iz Europskog socijalnog fonda krenuti krajem godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!